Працевлаштування осіб передпенсійного віку: роз’яснення Держпраці

14:06, 6 сентября 2019
У разі невиконання квоти про працевлаштування з роботодавця стягується штраф.
Працевлаштування осіб передпенсійного віку: роз’яснення Держпраці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні підприємства зобов’язані працевлаштовувати осіб передпенсійного віку. При цьому зазначається, що у разі невиконання роботодавцем протягом року квоти для працевлаштування громадян, з нього стягується штраф у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої на момент виявлення порушення. Про це повідомляє прес-служба Держпраці.

Так, на підприємства, установи та організації, у яких штатна кількість становить від 8 до 20 осіб, поширюється вимога про виконання квоти, відповідно до якої установлюється квота в розмірі не менше ніж одна особа у середньообліковій кількості штатних працівників, якій до настання права на пенсію за віком залишилося 10 і менше років.

Вимога щодо встановлення квоти у розмірі 5% середньооблікової кількості штатних працівників за попередній календарний рік поширюється на підприємства, установи та організації з чисельністю штатних працівників понад 20 осіб.

Передусім це стосується 50-річних та старших людей, яким до виходу на пенсію за віком залишилося 10 і менше років.

Таким чином, якщо на підприємстві штатна чисельність від 8-20 працівників, то один із цих працівників повинен бути старше за 50 років.

Для підприємств із чисельністю штатних працівників понад 20 осіб встановлюється квота 5% на працевлаштування людей, яким до пенсії залишилось менш як 10 років. Підприємства, де чисельність працівників менше 8 осіб, не зобов’язані брати на роботу людей передпенсійного віку.

До того ж законом заборонено висувати будь-які вимоги дискримінаційного характеру, зокрема й вікові обмеження, в оголошеннях (рекламі) про роботу та під час проведення добору працівників, а також вимагати від осіб, які шукають роботу, подання відомостей про особисте життя.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала про особливості працевлаштування неповнолітніх.

Також ми повідомляли про порядок надання безоплатних відпусток.

 

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва