Герус розповів, чи можливе зниження ціни на електроенергію

18:05, 29 сентября 2019
У НКРЕКП відбулося слухання щодо змін до правил ринку електроенергії.
Герус розповів, чи можливе зниження ціни на електроенергію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

27 вересня у НКРЕКП відбулося слухання щодо змін до правил ринку електроенергії, де розглядалося питання зниження ціни електроенергії. Про це повідомив представник Президента в Кабміні Андрій Герус на своїй сторінці в Facebook.

«Такі зміни стосувалися б перш за все вугільних електростанцій, якими володіють ДТЕК (80% від усіх), Центренерго та Донбасенерго. На мою думку, таке пониження було б об'єктивним та справедливим, адже ціна вугілля на світових ринках з початку року знизилася майже на 40%, а відповідного пропорційного пониження вугільної електроенергії не відбулося.

Також відбулося укріплення гривні майже на 13% і цей фактор важливий, бо коли була девальвація гривні, то НКРЕКП піднімав тарифи», — зазначив Герус.

Таким чином, тарифи вугільних електростанцій сьогодні покривають ціну вугілля 2200-2300 грн за тону. Привезти вугілля в Україну сьогодні коштує біля 1900 грн, а собівартість вугілля компанії ДТЕК біля 1300 грн за тону.

«Ще більш яскрава картинка у Бурштинському острові, який не з'єднаний із енергетичною системою України. Там біля 95% всієї генерацієї належить компанії ДТЕК (Західенерго). Та ж компанія ДТЕК викупила потужності на імпорт електроенергії із Словаччини, але використовує їх лише на 25% (незалежні трейдери використовують на 99%). Тобто ДТЕК викупив перетин, щоб заблокувати конкуренцію, тобто не дати можливість іншим трейдерам імпортувати дешевшу електроенергію із Словаччини в Україну. Це робиться із метою мати можливість спалювати більше свого дешевого вугілля та отримувати надприбутки у рамках вертикальної інтеграції (компанія ДТЕК контролює 80% видобутку українського вугілля)», — заявив представник Президента в уряді.

Як наслідок ціна на ринку на добу наперед (РДН) у Бурштинському острові на 15%-25% вище, аніж на РДН в ОЕС України. Тобто споживачі трьох областей: Закарпатська, Івано-Франківська та Львівська суттєво переплачують за електроенерегію.

«Окремо звернув увагу регулятора НКРЕКП на ситуацію у Бурштинськоу острові, але жодної реакції від регулятора немає. Як жодної реакції не бачимо і від іншого регулятора - антимонопольного, у якого зір не особливо покращився за останні місяці.

Очевидно, дегулятори хочуть заховатися за свою "незалежність" і діяти так, як і діяли останні 5 років. Не буду коментувати їх поведінку, це питання спеціальних компетентних органів. НАБУ вже вручило підозри за збитки 19 млрд грн, що були нанесені у 2016-2017рр., на черзі висновки по збитках за 2018-2019рр., та імовірно, доповнений список підозрюваних (не тільки виконавців, але ініціаторів цієї схеми Роттердам+). Думаю, загалом сума збитків може сягнути 30 млрд грн і ми будемо бачити судовий процес щодо найбільшої корупційної схеми за історію незалежності України», — написав Герус.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що у вересні на українців чекають нові тарифи на газ.

Крім того, ми писали, що в Україні підвищать тарифи на поштові послуги.

Також відомо, скільки українці сплатять за електроенергію у вересні.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України