Позов Насірова до ДФС: Верховний Суд розглянув касаційні скарги ГПУ, НАБУ і САП

15:59, 9 октября 2019
Суд дійшов висновку, що за відсутності компетенційного спору між позивачем та відповідачем провадження у справі підлягає закриттю.
Позов Насірова до ДФС: Верховний Суд розглянув касаційні скарги ГПУ, НАБУ і САП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду розглянув касаційні скарги АТ «Укргазвидобування», Національного антикорупційного бюро України, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України, ДФС України у справі за позовом Романа Насірова до Державної фіскальної служби України. Про це повідомляє прес-служба ВС.

«У цій справі фактично йдеться про встановлення наявності чи відсутності компетенції (повноважень) у Голови ДФС України як суб’єкта владних повноважень щодо надання розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу). При цьому ДФС України не оспорює наявності та/або відсутності відповідної компетенції позивача, що становить предмет позову останнього.

Суди першої та апеляційної інстанцій адміністративний позов задовольнили.

Колегія суддів Касаційного адміністративного суду не погодилася з висновками судів першої та апеляційної інстанцій про можливість існування спору між суб’єктами владних повноважень (Головою ДФС України та ДФС України) з приводу реалізації їхньої компетенції у відповідній сфері управління щодо розстрочення/відстрочення грошових зобов’язань (податкового боргу), які містяться в пунктах 2.1, 2.2 Порядку розстрочення (відстрочення) грошових зобов’язань (податкового боргу) платників податків, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 10 жовтня 2013 року №574.

Верховний Суд роз’яснив, що ДФС України — суб’єкт владних повноважень, виконує власні повноваження та функції через Голову ДФС України, а не самостійно, що виключає можливість існування компетенційного спору в розумінні КАС України між Головою ДФС України і ДФС України, у зв’язку з чим провадження у справі підлягає закриттю.

Суд вказав, що порушення правил юрисдикції адміністративних судів, визначених ст. 19 КАС України, є обов'язковою підставою для скасування рішення із закриттям провадження незалежно від доводів касаційної скарги. Закриваючи провадження у справі, Верховний Суд зазначив, що ця справа не підсудна жодному суду», — йдеться у повідомленні.

З постановою Верховного Суду від 26 вересня 2019 року у справі №826/7320/17 можна ознайомитись за посиланням.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховний Суд тимчасово зупинив провадження у справі Насірова

Крім того, ми писали, що ОАСК отримав позов Насірова до Кабінету міністрів України.

Також відомо, що Насіров програв суд лікарю, який свідчив про його здоров’я.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде