Два роки з моменту ДТП за участю Зайцевої та Дронова: нове рішення суду

17:13, 23 октября 2019
Позбавлення волі, матеріальне відшкодування та повернення Lexus RX — останні подробиці у справі смертельного ДТП у Харкові дворічної давнини.
Два роки з моменту ДТП за участю Зайцевої та Дронова: нове рішення суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

22 жовтня Київський районний суд міста Харкова зняв арешт з автомобіля Lexus RX, яким керувала Олена Зайцева на момент смертельної ДТП за участю одинадцяти пішоходів, шестеро з яких загинули.

Нагадаємо, 18 жовтня 2017 року приблизно о 20:43 Геннадій Дронов, що керував автомобілем Volkswagen Toureg, зупинився на перехресті вул. Сумської та пров. Мечникова у м. Харкові на забороняючий рух червоний сигнал світлофора. Після чого, діючи необережно, відновив рух автомобіля на забороняючий рух транспортних засобів червоний і жовтий сигнал світлофора та почав перетинати перехрестя.

Водночас Олена Зайцева рухалась із перевищенням дозволеної швидкості в напрямку вулиці Сумської, не вжила своєчасних заходів для зменшення швидкості автомобіля аж до його зупинки, при включенні для неї жовтого, а потім червоного забороняючих рух сигналів світлофору в'їхала на перехрестя, де трапилось зіткнення з автомобілем Volkswagen Toureg. Внаслідок зіткнення автомобіль Зайцевої виїхав на тротуар, де стався наїзд на пішоходів.

Зайцева, на відміну від Дронова, провину повністю визнала. При цьому невизнання Дроновим провини судом першої інстанції розцінювалося як намагання уникнути відповідальності за вчинене кримінальне правопорушення та його наслідки.

Вироком суду від 26.02.2019 Геннадія Дронова визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК України, та призначено йому покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3  роки.

Олену Зайцеву визнано винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК України, та призначено їй покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки. Задоволені цивільні позови потерпілих. Вироком визначено відшкодувати всім потерпілим майнову шкоду на загальну суму понад сім мільйонів гривень.

Відшкодування Геннадію Дронову та Олені Зайцевій призначено солідарно. 

Обвинувачені вирішили скористатись правом оскарження вироку.

Зайцева та її захисники подали апеляційну скаргу щодо скасування вироку та призначення нового розгляду в суді першої інстанції. У разі відмови задоволення вказаної вимоги Зайцева просила пом’якшити покарання до 5 років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на 2 роки, застосувати положення ст.ст. 75, 76 КК України і звільнити її від основного покарання з випробуванням; застосувати дольовий порядок стягнення відшкодування замість солідарного, стягнути з неї на користь позивачів визначені у вироку суми відшкодування в розмірі 30%, а 70% відшкодування покласти на Дронова.

Захисник Дронова просив скасувати вирок в частині визнання обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення та закрити кримінальне провадження щодо нього у зв`язку із відсутністю в його діях складу кримінального правопорушення.

Враховуючи, що у справі наявна вина двох осіб, діяльністю яких було завдано шкоди, обвинувачені вчинили необережний злочин, їх дії не були пов`язані спільним злочинним наміром, стягнення з них спричинених потерпілим збитків у солідарному порядку є неможливим, а завдану вищевказаним потерпілим шкоду необхідно стягувати з обвинувачених в дольовому порядку.

При вирішенні питання про розподіл часток стягнення завданих збитків з кожного із обвинувачених колегія суддів виходить з того, що вина та ступінь участі Зайцевої та Дронова у настанні суспільно небезпечних наслідків є рівною, а тому й відшкодування ними завданої шкоди необхідно здійснювати не в солідарному порядку, а в рівних долях, по 50 відсотків з кожного обвинуваченого.

Колегія суддів апеляційного суду погоджується з вироком районного суду, підстав для пом`якшення призначеного покарання не вбачається у зв`язку з його справедливістю та відповідністю вимогам ст. 65 КК України, з урахуванням ступеню тяжкості, суспільної небезпечності вчиненого злочину, особи обвинуваченої та принципів законності, справедливості, обґрунтованості, індивідуалізації. Призначене покарання є необхідним та достатнім для виправлення обвинуваченої та попередження вчинення нових злочинів. Нагадуємо, що і Зайцева, і Дронов попередньо притягувались до адміністративної відповідальності за порушення Правил дорожнього руху.

Таким чином, термін відбування покарання та розмір стягнення збитків після розгляду справи в апеляційній інстанції залишився незмінним.

Разом з тим, як зазначив на своїй сторінці у Фейсбук адвокат потерпілих Дмитро Марцоні: «Вже пройшло фактично два місяці після винесення рішення апеляційним судом. З потерпілих, яких я представляю, ніхто не отримав ні копійки. Ніхто — ні зі сторони Зайцевої, ні зі сторони Дронова — навіть не ініціював переговори про виконання рішення суду в частині відшкодування».

Дмитро Марцоні повідомив, що суд зняв арешт з автомобіля, за кермом якого була Зайцева в момент аварії. Підставою стала заява батька обвинуваченої, власника майна. На засідання ані він, ані його представник не з`явились.

Судом першої інстанції в мотивувальній частині вироку зазначено, що на автомобілі Lexus RX 350 були встановлені наступні зовнішні пошкодження: деформація лівої бічної частини кузова автомобіля, задніх дверей, підсилювача заднього бампера, правої бічної частини, правих дверей, руйнування скла всіх дверей, правого заднього диску, деформація правого та лівого передніх крил.

«Цікаво, чи направлять гроші від продажу цього шматка металу потерпілим за рішенням суду?» — ставить риторичне питання адвокат Дмитро Марцоні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Київський райсуд Харкова 26 лютого виніс вирок учасникам смертельного ДТП Олені Зайцевій та Геннадію Дронову. Винуватці аварії отримали по 10 років позбавлення волі та заборону на керування транспортними засобами на три роки. Також суд постановив виплатити всім постраждалим сім'ям компенсацію.

Також ми наводили статистику ДТП в Україні

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду