Забув про дитину: суд позбавив чоловіка батьківських прав та стягнув аліменти

13:00, 8 ноября 2019
Суд позбавив батьківських прав чоловіка, який свідомо ухилявся від виконання обов'язків стосовно власної дитини.
Забув про дитину: суд позбавив чоловіка батьківських прав та стягнув аліменти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рішенням Теплодарського міського суду Одеської області задоволено позовні вимоги громадянки Т. про позбавлення батьківських прав батька малолітнього Сергія, 2009 року народження, та стягнення з відповідача аліментів на утримання дитини.

Позивачка Т. звернулася до суду з зазначеним позовом в інтересах малолітнього Сергія, в якому просить позбавити Б., батьківських прав. Свої вимоги мотивувала тим, що за рішенням Теплодарського міського суду Одеської області від 4 червня 2013 року шлюб між нею та Б. було розірвано. З моменту розірвання шлюбу відповідач свої батьківські обов’язки з утримання та виховання сина не виконує, не цікавиться його життям, матеріальної допомоги на його утримання не надає, не піклується про фізичний та духовний розвиток дитини. Наразі дитині вже десять років та він взагалі не пам’ятає свого батька, не має до нього ніяких почуттів, оскільки всі ці роки жодного разу його не бачив. На підставі наведеного, позивач просила задовольнити позов.

Позивачка Т. в судове засідання не з’явилась, надавши до суду письмову заяву про розгляд справи за її відсутності з підтвердженням позовних вимог, та незапереченням заочного розгляду справи.

Відповідач Б., який був належним чином повідомлений про місце та час розгляду справи, в судове засідання не з’явився.

Третя особа, виконавчий комітет Теплодарської міської ради Одеської області в особі Органу опіки та піклування, який був належним чином повідомлений про місце та час розгляду справи, в судове засідання не з’явився, надавши до суду письмову заяву про її розгляд за відсутності їх представника, крім того вказано, що не виступають проти задоволення позову Т. та заочного розгляду справи.

Оцінивши всі зібрані по справі докази, врахувавши також висновок виконавчого комітету Теплодарської міської ради Одеської області в особі органу опіки та піклування від 07.03.2019 р., суд вважав, що Б. може бути позбавлений батьківських прав щодо його малолітнього сина Сергія, оскільки ухиляється від виконання своїх обов’язків з виховання дитини, зокрема, не піклується про його фізичний і духовний розвиток, не створює відповідних гідних умов для його проживання, не спілкується з дитиною, що підтверджується  доказами, дослідженими в судовому засіданні.

Позбавлення Б. батьківських прав стосовно його малолітнього сина не звільняє його від обов’язків щодо нього, тому, відповідно до ст. 166 СК України, суд вважав за необхідне стягувати з Б. на користь Т, аліменти на утримання малолітнього сина Сергія у розмірі 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, до повноліття дитини; розмір аліментів щорічно підлягає індексації відповідно до закону.

У відповідності до статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Таким чином, враховуючи те, що позовні вимоги позивача задоволені повністю, суд стягує з Б. 768 грн 40 коп судового збору в дохід держави.

Звертаємо увагу, що рішення суду не набрало законної сили та може бути оскаржено протягом тридцяти днів з дня  його проголошення до Одеського апеляційного суду через Теплодарський міський суд Одеської області.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховний Суд оприлюднив огляд практики Європейського суду з прав людини. В огляді висвітлено справу щодо позбавлення батьківських прав або ж визнання батьківства.

Крім того, ми писали про підстави позбавлення батьківських прав

Також відомо, що враховується при визначенні місця проживання дитини.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва