Ринок землі: Євросоюз підтримав плани Кабміну

15:22, 13 ноября 2019
ЄС буде ретельно оцінювати умови, в яких функціонуватиме ринок сільськогосподарських земель.
Ринок землі: Євросоюз підтримав плани Кабміну
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Брюссель підтримує плани Кабінету міністрів України щодо відкриття ринку землі й розглядає питання про подальше розширення своєї підтримки проведення земельної реформи в країні. Про це йдеться в заяві Представництва ЄС в Україні на офіційній сторінці в Facebook.

«ЄС підтримує плани уряду щодо відкриття ринку землі в Україні, яке може вивільнити величезний потенціал для української економіки. Реформа повинна ґрунтуватися на верховенстві права і принципах стійкості, транспарентності, справедливості та відкритості. Поважаючи незалежний законодавчий процес України і суверенне прийняття рішень, ми готові запропонувати досвід і підтримку разом з іншими міжнародними партнерами», — йдеться в тексті заяви.

Зі слів європейських дипломатів, необхідно «вжити заходів обережності для відкриття цього ринку, щоб уникнути надмірної концентрації землі в руках небагатьох операторів, забезпечити справедливе ставлення до дрібних землевласників, які бажають продати свої земельні ділянки, і гарантувати права активних дрібних фермерів, які бажають придбати сільськогосподарські землі».

«ЄС буде ретельно оцінювати умови, в яких буде функціонувати ринок сільськогосподарських земель і яким чином буде здійснюватися моніторинг гарантій в ході реалізації земельної реформи. У центрі цієї реформи повинні стояти дрібні фермери, в тому числі ще не зареєстровані в якості юридичної особи — фізичні особи, які займаються землеробством. ЄС рекомендував би, щоб ці малі фермерські господарства були в центрі системи державної підтримки», — повідомляє Представництво.

Також в ЄС заявили, що відкриття земельного ринку має стати першим кроком в рамках більш широкої і всеосяжної земельної реформи, яка охоплює інші елементи управління земельними ресурсами, політики землекористування, планування та моніторингу, підвищення обізнаності про земельні права, консолідації земель і т.д.

Зазначається, що однією з попередніх умов успіху є підвищення транспарентності шляхом забезпечення відкритого доступу до даних, що стосуються земельних прав, і їхні публікації. Це потребує глибокої реформи Державного Геокадастру і перерозподілу деяких його функцій.

«ЄС розглядає питання про подальше розширення своєї підтримки здійснення земельної реформи, приділяючи особливу увагу інституційним змінам (в області управління земельними ресурсами, планування і управління ними, і прагнучи інтеграції кадастру і реєстру прав), підготовці кадрів і зміцнення потенціалу, а також моніторингу гарантій, що передбачаються», — зауважили в ЄС.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що Рада розглядає скасування мораторію на продаж землі

Крім того, ми писали, що Рада підтримала законопроект щодо ринкового нагляду.

Також відомо, що Дубілет висловився стосовно земельної реформи.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва