Уряд спростив отримання безкоштовного представництва в суді малозабезпеченим

12:10, 10 декабря 2019
Інформація буде передаватись між державними органами та установами автоматично без участі клієнта.
Уряд спростив отримання безкоштовного представництва в суді малозабезпеченим
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Уряд спростив доступ соціально вразливих категорій громадян до безплатної правової допомоги. Про це повідомила заступник міністра юстиції Валерія Коломієць, передає прес-служба відомства.

«Щоб отримати безоплатну правову допомогу із представництва в суді, потрібно було пройти купу кроків: піти в державні установи та зібрати документи, що підтверджують право на її отримання, а потім передати зібрану інформацію до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро правової допомоги, щоб на їх основі останні прийняти рішення про призначення вам адвоката. На це витрачається багато сил і часу. Після прийняття Закону інформація буде передаватись між державними органами та установами автоматично без участі клієнта», — заявила заступник міністра.

Також вона повідомила, що адвокатам стало простіше отримати компенсацію витрат, які вони несуть під час надання безоплатної правової допомоги. Зокрема, на проїзд на власному транспорті та відправлення скарг до суду.

Окрім того, розпочато роботу над створенням мобільного додатка системи безоплатної правової допомоги. «Онлайн подача заяв на отримання правової допомоги, відстеження ходу їх розгляду, отримання правових консультацій в режимі реального часу – це дозволить зробити послуги безоплатної правової допомоги максимально зручними і доступними для людей»,  — зазначила Коломієць.

Водночас розроблено законопроект, яким буде запроваджено обов’язковий механізм оцінювання якості наданої правової допомоги з використанням інструменту рецензування — «peer review».

«Також ми зробили перші кроки до запуску Української школи практичних знань у сфері доступу до правосуддя — платформи, де правозахисні організації консолідують зусилля заради посилення правової спроможності громад, розробки інноваційних рішень у сфері доступу до правосуддя та зможуть спільно працювати над ефективними рішеннями задля розвитку і вдосконалення системи безоплатної правової допомоги», — підсумувала заступник міністра.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що Кабмін планує спростити доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для соціально вразливих категорій громадян.

Також ми повідомляли, що оприлюднено законопроект щодо соціальних гарантій малозабезпеченим сім’ям.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси