Оприлюднено законопроект щодо соціальних гарантій малозабезпеченим сім’ям

12:23, 5 декабря 2019
Законопроект №2494 стосується дітей-сиріт, одиноких матерів, малозабезпечених сімей та самотніх людей, які досягли 80-річного віку.
Оприлюднено законопроект щодо соціальних гарантій малозабезпеченим сім’ям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Верховної Ради подано проект закону щодо підвищення соціальних гарантій дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, одиноким матерям та малозабезпеченим сім`ям.

Відповідний законопроект №2494 подано Кабінетом Міністрів України в особі прем’єр-міністра Олексія Гончарука за ініціативою Мінсоцполітики.

На думку профільного Міністерства соціальної політики, підходи до надання допомоги на дітей одиноким матерям та малозабезпеченим сім`ям мають бути переглянуті. Захистом з боку держави на достатньому рівні не забезпечені і самотні особи, які досягли 80-річного віку та за висновком лікарів потребують постійного стороннього догляду.

Так, проектом закону пропонується виплачувати малозабезпеченій сім`ї допомогу на здобуття економічної самостійності. Мається на увазі безвідсоткова поворотна фінансова допомога, яка надається одноразово непрацюючій працездатній особі з числа членів малозабезпеченої сім’ї для організації підприємницької діяльності та виведення сім’ї з бідності.

Варто зазначити, що чинна редакція статті 5 статті 5 Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» встановлює, що для кожної дитини, яка входить до складу малозабезпеченої сім’ї, та для деяких інших категорій дітей рівень забезпечення прожиткового мінімуму збільшується на певний відсоток. У проекті передбачено виключення зазначеного положення з цієї статті. Якщо суб’єкт законодавчої ініціативи визначає мету проекту як «підвищення соціального захисту», як можна аргументувати вказані зміни?

Крім того, законопроектом визначені заходи сприяння економічній самостійності малозабезпечених сімей. Кабмін пропонує доповнити Закон України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям» положеннями наступного змісту: «Непрацюючі працездатні особи можуть залучатися до безоплатних робіт тимчасового характеру, що організовують виконавчі органи сільських, селищних, міських рад відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Виникає питання: як безоплатні роботи сприятимуть становленню економічної самостійності сім`ї?

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Мінсоцполітики запровадить нову модель соціальних сервісів у регіонах.

Крім того, ми писали про новий порядок виплати пільг на комунальні послуги.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду