Вступна кампанія — 2020: МОН затвердило умови та мінімальні бали для абітурієнтів

19:28, 19 декабря 2019
Вступники зможуть подати 5 заяв на будь-які спеціальності, маючи 125 конкурсних балів.
Вступна кампанія — 2020: МОН затвердило умови та мінімальні бали для абітурієнтів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У 2020 році поріг для вступу на бюджет становитиме щонайменше 125 балів, але водночас вступники зможуть подати 5 заяв на будь-які спеціальності. Ці та інші новації передбачені умовами прийому до закладів вищої освіти у 2020 році. Відповідний наказ МОН зареєстрований у Міністерстві юстиції та набув чинності 17 грудня.

Згідно з інформацією в наказі, наступного року на бакалавра вперше прийматимуть сертифікати ЗНО чотирьох років: 2017-го (крім іноземних мов), 2018-го, 2019-го та 2020-го з усіх предметів. Вступник зможе подати сертифікати в будь-якій комбінації (можна подати в одному пакеті сертифікати 2017-го, 2018-го та 2019 року або ж усі — одного року).

Реєстрація електронних кабінетів та завантаження до них документів почнеться 1 липня, а прийом заяв та документів — 13 липня. Закінчується подання заяв о 18:00 22 липня — для тих, хто вступає лише за сертифікатами ЗНО, та о 18:00 16 липня — для осіб, які вступають на основі співбесіди, вступних іспитів або творчих конкурсів.

Розширено можливості для вступників з особливими освітніми потребами. Наступного року заклад повинен буде забезпечити таким вступникам умови для проходження іспитів.

Окрім цього, у 2019 році вперше відбувся єдиний широкий конкурс, коли бюджетне місце в закладах МОН і МОЗ на медичні спеціальності йшло за вступником з найкращими балами. Наступного року широкий конкурс також планується провести з Державною фіскальною службою та Міністерством культури, молоді та спорту.

Для вступу на низку спеціальностей встановлені порогові бали. Як і торік, 150 балів ЗНО з другого та третього конкурсних предметів треба мати для вступу на спеціальності «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія». Трохи підвищився конкурсний бал на спеціальності «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародні відносини» — зі 130 балів він виріс до 140.

Минулого року перед подачею документів у виші обов’язково відбувались творчі заліки та творчі конкурси. Так вдалось уникнути можливості маніпулювати результатами творчих конкурсів, підганяючи їх під результати ЗНО. Тому ця практика продовжиться і у 2020 році. 

Разом з тим буде перенесено вступні іспити для певних категорій вступників (учасники АТО, вступники із захворюваннями, які є перешкодою для складання ЗНО, тощо) до початку подання заяв.

Вступникам на бакалаврат на основі молодшого спеціаліста потрібно буде обов'язково подавати сертифікат ЗНО з української мови та літератури.

Уперше буде держзамовлення на підготовку молодших бакалаврів як на ступінь вищої освіти. Важливо, що для цих вступників не діятиме поріг 125 конкурсних балів для участі у конкурсі на бюджет.

2020 року також планується розширити перелік спеціальностей, на які потрібно буде складати єдиний вступний іспит (ЄВІ) з іноземної мови за технологією ЗНО на магістратуру.

Реєстрація на ЄВІ та ЄФВВ триватиме з 6 травня до 18:00 3 червня. Єдиний іспит відбудеться 1 липня, а єдине фахове вступне випробування  2 липня. Прийом заяв і документів для таких вступників почнеться 5 липня і триватиме до 22 липня. Для всіх інших вступників у магістратуру терміни подачі документів, складання іспитів та інших вступних процедур визначаються правилами прийому вишів.

Важливою новацію є те, що подача електронних заяв тепер буде доступною не тільки для вступників на базі 11 класів, але і для вступників у магістратуру після бакалаврату. Окрім того, можливість подачі документів через е-кабінети отримають вступники, які мають право на пільги.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що в Україні 2020 року з’являться електронні студентські квитки

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області