Зеленський підписав закон про перезавантаження Держбюро розслідувань

12:22, 24 декабря 2019
Президент схвалив закон №2116 про перезапуск Державного бюро розслідувань, яким передбачається звільнення глави ДБР Романа Труби.
Зеленський підписав закон про перезавантаження Держбюро розслідувань
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №2116 про перезавантаження ДБР. Про це йдеться на офіційному сайті Верховної Ради.

«Нещодавно, на річницю початку діяльності ДБР як органу досудового розслідування, директор відомства Роман Труба говорив, що створення Бюро увійде до підручників з історії.

Так. Але в них однозначно буде йти мова про те, як не потрібно було діяти і до яких наслідків це призводить.

Питання перезавантаження Бюро потрібно було вирішити значно раніше, чим можна було б запобігти багатьом негативним результатам діяльності звільненого керівника», — зазначив член Ради громадського контролю при ДБР Олег Шрам на своїй сторінці в Facebook.

А чинний голова ДБР Роман Труба на своєму Telegram-каналі написав, що із набранням чинності закону директор Бюро та його заступники достроково припиняють повноваження, і додав:

«Це, звичайно, політична, а не правова норма. Тим не менш, переконаний: ми зробили те, що не зробив би ніхто,  без жодної підтримки, менше, ніж за рік, запустили в роботу новий правоохоронний орган».

Документ впроваджує такі зміни:

  • змінюється правовий статус Державного бюро розслідувань – Державне бюро розслідувань стає державним правоохоронним органом, на який покладаються завдання щодо запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до його компетенції                     (за чинною редакцією Закону України "Про Державне бюро розслідувань" Державне бюро розслідувань є центральним органом виконавчої влади, що здійснює правоохоронну діяльність з метою запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до його компетенції);
  • уточнюються система Державного бюро розслідувань, порядок затвердження організаційної структури Державного бюро розслідувань, порядок утворення територіальних управлінь Державного бюро розслідувань;
  • змінюється підхід до визначення граничної чисельності центрального апарату та територіальних управлінь Державного бюро розслідувань – передбачається, що граничну чисельність центрального апарату та територіальних управлінь Державного бюро розслідувань визначатиме Кабінет Міністрів України за поданням Директора Державного бюро розслідувань (на сьогодні гранична чисельність центрального апарату та територіальних управлінь Державного бюро розслідувань визначена безпосередньо Законом України "Про Державне бюро розслідувань" та становить 1 тисячу 500 осіб);
  • уточнюються порядок призначення Директора Державного бюро розслідувань та його повноваження;
  • унормовуються підстави притягнення працівників Державного бюро розслідувань до дисциплінарної відповідальності.   

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що депутати Верховної Ради прийняли проект закону №2116 про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань» щодо удосконалення діяльності ДБР. Відповідне рішення підтримали 250 народних обранців.

Крім того, 15 листопада парламент прийняв поправку, яка перезавантажує керівництво ДБР. Повноваження нинішнього директора ДБР Романа Труби та його заступників будуть припинені достроково.

Додамо, правоохоронний комітет парламенту підтримав пропозицію про повне перезавантаження керівництва Державного бюро розслідувань.

До того ж було відомо, коли Романа Трубу звільнять з ДБР.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області