Тато і декретна відпустка: роз’яснення суду

14:30, 20 января 2020
Роботодавець не має права відмовити чоловіку скористатись його законним правом на відпустку по догляду за дитиною.
Тато і декретна відпустка: роз’яснення суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Якщо ще десять років тому повідомлення, що чоловік пішов у декретну відпустку, нагадувало невдалий жарт, то зараз в Україні все більше людей адекватно і логічно сприймають інформацію, що не лише мама може доглядати за немовлям у перші роки життя. Про особливості законодавства у сфері надання декретної відпустки інформує прес-служба Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області.

Стереотипи суспільства потроху руйнуються, і це добре. Бо питання, хто має бути з дитиною, повинні вирішувати батьки, з урахуванням усіх сімейних обставин, а не нав’язаних думок соціуму.

Поняття «декретна відпустка» об’єднує у собі два види соціальної відпустки: якщо у відпустку у зв’язку з вагітністю і пологами може піти лише жінка, то коло людей, які можуть взяти відпустку по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років, розширюється.

Українським законодавством передбачено, що родина має право обирати, хто з двох батьків піде у декретну відпустку, є така можливість і в інших членів родини.

Стаття 179 Кодексу законів про працю України дозволяє брати відпустку по догляду за дитиною також дідусю, бабусі або іншим родичам, що фактично доглядають за дитиною, або ж опікунові чи одному з прийомних батьків.

Якщо зараз про можливість для батька взяти декретну відпустку українцям відомо, то чомусь мало хто знає, що правом на декретну відпуску до досягнення дитиною трьох років батько може скористатись навіть у разі, якщо перший час за дитиною доглядала мати. Інколи тривалість такого виду соціальної відпустки продовжується до шести років, у зв’язку з медичними показниками дитини.

Для того, аби тато міг оформити відпустку по догляду за дитиною, за місцем роботи йому потрібно надати наступні документи:

  • заяву на ім’я керівника з проханням про декретну відпустку;
  • копію свідоцтва про народження дитини;
  • довідку про те, що мама дитини не пішла у декретну відпустку по догляду за дитиною за своїм місцем роботи або вийшла на роботу до закінчення терміну соціальної відпустки.

За батьком зберігається робоче місце і нараховується пенсійний стаж та до трьох років виплачується допомога при народженні дитини.

Роботодавець не має жодного права відмовити чоловіку скористатись його законним правом. 

Часи змінились, і сьогодні кожен з батьків має право як на декретну відпустку, так і на можливість професійної самореалізації. Справа — лише за вмінням домовлятись у родині!

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Верховній  Раді планують розділити декретну відпустку між членами сім’ї

Також українські чоловіки зможуть брати оплачувану відпустку при народженні дитини.

Крім того, нам стало відомо, чи входять в пенсійний стаж декрет, навчання і армія. У страховий стаж входить не тільки період трудової діяльності.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки