Цього року ми вперше маємо цільову субвенцію на підтримку опорних шкіл, — Ганна Новосад

10:46, 21 января 2020
Ганна Новосад озвучила свою думку щодо принципу доступності початкової освіти.
Цього року ми вперше маємо цільову субвенцію на підтримку опорних шкіл, — Ганна Новосад
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

 Міністр освіти і науки України Ганна Новосад розповіла про діяльність МОН та плани щодо реформування освітньої галузі. Про це повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

Зокрема, Ганна Новосад озвучила свою думку щодо принципу доступності початкової освіти.

«Я вважаю, що принцип доступності початкової освіти в прив’язці до місця проживання себе виправдовує. Ми, безперечно, це будемо робити і надалі. Закон, який нещодавно ухвалила Рада, узаконює цей підхід. Я розумію, що цей принцип завжди буде піддаватися дискредитації в умовах, коли у нас не вистачає шкіл у великих містах і не всі мають доступ. Він буде піддаватися критиці через те, що ми живемо в якійсь вакханалії з точки зору реєстрації місця проживання. Також він буде мати певні проблеми в умовах, коли у нас немає достовірних реєстрів учнів. Тобто, ми не можемо перевірити списки учнів, місце їх проживання і таке інше.

На перші дві тези Міністерству освіти вплинути реально складно, бо це не входить в компетенцію нашого відомства. Ми можемо вплинути на третє. Ми зрозуміли, що розбудовуючи систему збору статистики, ми нарешті маємо підійти до створення реєстру учнів середньої освіти. Також критично важливо створити реєстр вчителів. В цьому році ми в тестовому режимі запустили нову систему збору статистики і до цієї системи ми хочемо побудувати модуль по реєстру учнів і вчителів. Зараз над цим починаємо працювати, в першу чергу робимо технічне завдання і шукаємо гроші».

Крім того, Ганна Новосад повідомила про рішення щодо недопуску до школи неванцинованих дітей. «Рішення, як усіх зобов’язати (вакцинуватися – ІФ) поки немає, ми ще з Міністерством охорони здоров’я працюємо. Поки що ми з Зоряною Скалецькою (міністр охорони здоров’я – ІФ) підготували лист на регіони з пропозиціями до голів обласних рад посилити нагляд за тим, щоб діти були щеплені. Також ми звернулися до МОЗ з проханням внести зміни до довідки "086", яка є обов’язковою для зарахування учня до закладу освіти, щоб вказувати там статус щодо наявності чи відсутності щеплення. Чекаємо реакції від них, і це буде перший крок для вирішення цього питання».

В Україні існує проблема скорочення мережі малокомплектних шкіл в найближчі роки. На думку Ганни Новосад такі рішення мають прийматися с огляду на існуючу альтернативу. «Щодо закриття шкіл, то маємо розуміти, що це в компетенції засновника, а саме громади, і це дійсно не просте питання. Я вважаю, що такі рішення мають прийматися базуючись на тому, яка є альтернатива. І одна з проблем, чому все рухається так повільно, тому що батькам, які часто піднімають хвилю проти, ніхто не показує в чому буде інша опція. Тому, цього року ми вперше маємо цільову субвенцію на підтримку опорних шкіл. Загалом, я дуже хочу мати різні механізми підштовхування до оптимізації. У нас буде субвенція «Спроможна школа для кращих результатів», яку ми будемо спрямовувати на покращення опорних шкіл, будівництво, ремонт і облаштування нового освітнього простору. Мені здається, це має спрацювати. Бо якщо ти родині скажеш, що ось новий автобус з пасками безпеки, ось нормальна дорога і ось ваша опорна школа, в якій є хороші вчителі в достатній кількості, то їм легше буде піти на такий крок, ніж якщо не показувати альтернативу, а просто сказати, що треба закрити школу, бо немає грошей. Але, крім того, я вважаю, що у нас має бути і бюджетна дисципліна. Це про освітню субвенцію, її розрахунок і наведення ладу з мережею. Особливо це стосується тих адміністративно територіальних одиниць, які з року в рік знають, що їм не вистачає грошей, які знають свою розрахункову і фактичну наповненість класів, але нічого не роблять для того, щоб збалансувати показники».

Ганна Новосад надала статистику щодо придатності існуючих шкільних будівель до навчального процесу. «Дійсно ситуація по країні не є втішною. За нашими даними у нас 11 650 шкіл у яких забезпечено цей безперешкодний доступ для осіб з особливими потребами до першого поверху, це 77% від загальної кількості. Всього 72 заклади доступні до другого поверху, 50 закладів - до третього поверху і лише 18 закладів – до четвертого. Насправді, це жахлива статистика».

Щодо планів роботи Міносвіти Ганна Новосад зазначила:«Йде не все по плану, тому що ми завжди плануємо більше, ніж вдається зробити. Ми тут управляємо гігантською системою, в якій багато сфер і рівнів. У нас є задекларовані плани і завдання на кожну з цих сфер від дошкілля до освіти дорослих. Скрізь хочеться встигнути, а реально встигнути скрізь неможливо, тому ти починаєш виставляти пріоритети. За чотири місяці, з того, що ми задекларували по всім напрямкам, є різний прогрес. Якщо оцінювати загалом у відсотках, то я думаю, що відсотків 70 з того, що ми пообіцяли – ми виконали. 2020 рік тільки почався, ми пообіцяли ще більше, і якщо виконаємо хоча б 70%, то я результатом буду задоволена».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що МОН відкрило доступ до освітніх та наукових реєстрів.

Крім того,  МОН затвердило умови та мінімальні бали для абітурієнтів у 2020 році. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва