Рекомендації щодо особливого режиму роботи судів: позиція РСУ

12:45, 18 марта 2020
17 березня РСУ затвердила рекомендації щодо особливого режиму роботи судів на період карантину
Рекомендації щодо особливого режиму роботи судів: позиція РСУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Голова Ради суддів України Богдан Моніч заявив, що ситуація щодо запобігання поширенню на території України короновірусу вносить свої корективи в організацію роботи судів. Заява з’явилась у прес-службі РСУ.

«Ситуація щодо запобігання поширенню на території України короновірусу COVID-19 вносить свої корективи в організацію роботи судів. І це зрозуміло, адже ми маємо дбати не тільки про життя і здоров’я суддів та працівників апарату судів, а й про забезпечення здійснення правосуддя у кожному суді. Громадяни України мають отримувати судові послуги та захист своїх прав у судах у повному обсязі, не наражаючи на небезпеку як тих, хто здійснює правосуддя, так і учасників сторін», — заявив Богдан Моніч.

Так, 17 березня РСУ затвердила рекомендації щодо особливого режиму роботи судів на період карантину.

Відповідно до рішення Ради суддів України, на період з 16 березня до 3 квітня судам рекомендовано запровадити такі заходи:

  • роз'яснити громадянам можливість відкладення розгляду справ у зв'язку із карантинними заходами та можливість розгляду справ в режимі відеоконференції;
  • припинити всі заходи, непов'язані з процесуальною діяльністю суду та забезпеченням діяльності органів судової влади (круглі столи, семінари, дні відкритих дверей тощо);
  • припинити проведення особистого прийому громадян керівництвом суду;
  • обмежити допуск у судові засідання осіб, які не є учасниками судових засідань;
  • обмежити допуск у судові засідання та приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань: блідість обличчя, почервоніння очей, кашель;
  • ознайомлення учасників судового процесу з матеріалами судової справи за наявності такої технічної можливості здійснювати в дистанційному режимі, шляхом надсилання сканкопій матеріалів судової справи на електронну адресу, зазначену у відповідній заяві, заяви про ознайомлення приймати через дистанційні засоби зв'язку;
  • зменшити кількість судових засідань, що призначаються для розгляду протягом робочого дня;
  • за можливості здійснювати судовий розгляд справ без участі сторін, у порядку письмового провадження;
  • суддям та працівникам апарату суду при найменших ознаках захворювання вжити заходів із самоізоляції, повідомити про свій стан здоров'я відповідну установу охорони здоров'я та керівництво суду телефоном, e-mail.

Рада суддів України рекомендує громадянам та іншим особам:

  • усі необхідні документи (позовні заяви, заяви, скарги, відзиви, пояснення, клопотання тощо) надавати суду в електронному вигляді на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою, факсом або дистанційні засоби зв’язку;
  • учасникам судових засідань подавати до суду заяви про розгляд справ у їхній відсутності за наявними у справі матеріалами;
  • утриматися від відвідування приміщення суду, особливо за наявності захворювання (слабкість, кашель, задуха, утруднення дихання тощо).

Центр політико-правових реформ вважає своєчасними зусилля Ради суддів України, спрямовані на убезпечення населення та працівників судів від поширення небезпечного інфекційного захворювання. Про це повідомляється на Telegram-каналі ЦППР.

На думку експерта ЦППР Максима Середи, слушними є рекомендації тимчасово відкласти всю діяльність, безпосередньо не пов'язану зі здійсненням судами правосуддя, ознайомлювати учасників справи з матеріалами справи у дистанційному режимі (онлайн), утриматися від відвідування суду у разі наявності ознак захворювання як працівниками суду, так і споживачами судових послуг.

Втім, Раді суддів України слід утриматися від надання рекомендацій, які прямо суперечать закону. Зокрема, такою, що не ґрунтується на законі, є пропозиція обмежити допуск до судового засідання осіб, які не є учасниками справи. Відповідно до ч. 3 статті 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», розгляд справ у судах відбувається відкрито, окрім випадків, установлених законом. У відкритому судовому засіданні мають право бути присутніми будь-які особи. Таким чином, зауважує експерт, наразі немає правових підстав для імперативного обмеження допуску громадян до відкритих судових засідань. Їм можна лише рекомендувати утриматися від відвідування суду.

На думку експерта ЦППР Максима Середи, незаконною також є рекомендація не впускати до приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань (блідість обличчя, почервоніння очей, кашель). Адже будь-яка із перелічених ознак необов'язково свідчить про наявність захворювання. Спроба запровадити такі методи на практиці може призвести до численних зловживань, оскільки незрозуміло, хто саме і в який спосіб вирішуватиме, чи пускати до приміщення суду ту або іншу людину.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що з’їзд суддів через карантин перенесли.

Додамо, що Голова РСУ Богдан Моніч рекомендував запровадити особливий режим роботи судів на період карантину.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва