Дистанційна робота на час карантину: як правильно оформити працівника

17:18, 19 марта 2020
Працівники можуть самостійно звернутися до роботодавця з проханням внести зміни до їхніх трудових договорів.
Дистанційна робота на час карантину: як правильно оформити працівника
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У час пандемії коронавірусу перед роботодавцями постає питання, зумовлене необхідністю убезпечити персонал та захистити його здоров’я. Разом з тим запровадження дистанційної роботи потрібно певним чином оформлювати. Видання «Ліга.Закон» розглянуло правові підстави для переведення на дистанційну роботу.

Так, дистанційну роботу вже застосовували для професій, які дозволяють ефективно працювати і з дому (програмісти, креслярі, журналісти тощо). Такими заходами роботодавець економить на організації робочих місць, комунальних платежах. Загалом це не впливає на ефективність роботи.

Однак, як відомо, зміна істотних умов праці не повинна спричиняти примусу до праці, про яку працівник не знав та не готувався. Адже у ч. 3 ст. 32 КЗпП передбачено, що на роботодавця покладено обов'язок попередити працівника щонайменше за два місяці про наступні зміни в організації виробництва і праці, а також про зміни істотних умов праці. Однак у разі надзвичайних обставин, як-от в період поширення коронавірусної хвороби, звісно, запасу такого часу немає. Потрібно діяти швидко і рішуче. Як же це зробити в рамках чинного законодавства?

Працівники можуть самостійно звернутися до роботодавця з проханням внести зміни до їхніх трудових договорів, а саме - про коригування їхніх умов праці. Для цього працівникам потрібно написати заяву із проханням перевести їх на надомну (дистанційну) працю на період оголошеного Урядом в країні карантину через коронавірус. У такому разі, при наявності добровільних заяв працівників, не діє вимога про двомісячний строк щодо попередження про зміни істотних умов праці. Тож роботодавець буде вправі одразу на підставі отриманих заяв від своїх підлеглих видати наказ на переведення їх на дистанційну роботу.

Як відомо, не всіх працівників можна перевести на дистанційну роботу. Також, відповідно до п. 12 Положення № 275, забороняється доручати надомникам виконання тих видів робіт, котрі створюють незручності для проживання сусідів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Київській області ввели режим надзвичайної ситуації.

Додамо, що лише медики, правоохоронці та працівники підприємств, які забезпечують життєдіяльність міста, мають працювати в штатному режимі. Для них столична влада організує розвезення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України