У Мін’юсті розповіли, навіщо приходили до Венедіктової

16:47, 17 апреля 2020
Офіс Генпрокурора та Мін’юст підписали документ щодо відновного правосуддя для неповнолітніх.
У Мін’юсті розповіли, навіщо приходили до Венедіктової
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Офісу Генерального прокурора завітали міністр юстиції Денис Малюська та його заступник Валерія Коломієць. На своїй сторінці у Facebook Коломієць розповіла подробиці зустрічі.

«Отже, розповідаю для чого ми вчора завітали до Офісу Генерального прокурора.

Спільним Наказом Мінюсту та тоді ще Генеральної прокуратури України було запроваджено проект з відновного правосуддя для неповнолітніх.

Що це таке? Коли дитина,  яка припустилася помилки і вчинила злочин отримує можливість усвідомити неправильність такого шляху, оцінити можливі наслідки як для себе так і для потерпілого, примиритися з людиною якій завдала шкоду та отримати м’якше покарання.

Як це працює? А працює це завдяки спеціально навченим адвокатам-медіаторам, ювенальної прокурорам і психологам які спільними зусиллями і допомагають неповнолітнім.

Де? До вчора проект діяв лише у Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Підписавши спільний наказ Денис Малюська та Ірина Венедіктова розширили дію проекту на територію усієї України.

Чи усе так ідеально? Звісно що ні, є ряд бюрократичних, матеріальних та законодавчих проблем. Саме тому було вирішено продовжити спільну роботу, аби напрацювати необхідні зміни до законів, знайти потрібні додаткові ресурси та експертів.

Правда? Правда. Адже перш ніж продовжувати цю ініціативу, Міністр дав мені завдання обдзвонити учасників з декількох обраних кейсів. Буду відвертою, сама здивувалася від розповіді мами одного з неповнолітніх, яка дуже дякувала що наші спеціалісти допомогли сину розібратися у ситуації, переоцінити свою поведінку, примиритися та відшкодувати шкоду потерпілому. В результаті він ще й вирішив піти вчитися в технікум, знайшов роботу. Маю надію, що таких врятованих дітей буде лише більше», — розповіла заступник міністра юстиції.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що програма відновного правосуддя для неповнолітніх запрацює по всій Україні.

Також в Кабміні пропонували альтернативу системі державних судів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду