У Києві медична клініка незаконно переправляла новонароджених немовлят за кордон: фото

19:43, 25 апреля 2020
Керівництво столичної клініки разом із групою осіб  під виглядом сурогатного материнства переправляли дітей за кордон.
У Києві медична клініка незаконно переправляла новонароджених немовлят за кордон: фото
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Київською місцевою прокуратурою №6 спільно із працівниками Національної поліції України за результатами тривалої спецоперації припинено діяльність групи осіб, які під прикриттям програми сурогатного материнства за грошову винагороду здійснювали переміщення новонароджених дітей за кордон (ч. 2 ст. 149 КК України). Про це інформує прес-центр Офісу Генерального прокурора.

Згідно матеріалів слідства, до організації схеми причетні керівники однієї зі столичних медичних клінік, що надає послуги у сфері репродуктивної медицини, а також група осіб, які підшуковували в Україні жінок для оформлення фіктивних шлюбів з іноземцями та участі у програмах сурогатного материнства.

Загальний розмір грошової винагороди, яку отримували учасники оборудки, складав близько 50 тис доларів США, з яких плата за організацію штучного запліднення становила 15 тис доларів США, послуги щодо фіктивного одруження з іноземцями від 1000 — 1500 доларів США. 

24 квітня 2020 року в рамках спецоперації за адресами проживання фігурантів, офісів, клініки та у автомобілях проведено 11 обшуків, в ході яких вилучено медичну документацію, паспорти громадян України та завірені копії паспортів громадян іноземних країн, довіреності щодо представництва інтересів, інші документи, грошові кошти, ноутбуки, мобільні телефони, чорнові записи та флеш носії.

У ході слідчих дій також були встановлені адреси квартир, де утримувалися новонароджені діти до вирішення питання про їх переміщення через кордон.

Так, у квартирі хостельного типу на території Солом’янського району столиці правоохоронці виявили 5 новонароджених дітей віком від 2 до 6 тижнів, які перебували під наглядом двох жінок та чоловіка.

Після оформлення відповідних актів працівниками ювенальної превенції немовлят доправили до дитячих лікарень міста Києва.

На теперішній час триває систематизація та аналіз вилученої документації. Проводяться заходи щодо перевірки близько 140 громадян іноземних країн на причетність до переміщення новонароджених дітей за кордон в порушення чинного законодавства.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що Офіс Генпрокурора жорсткіше візьметься за злочини стосовно дітей. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області