Обмеження мандату приватних виконавців: позиція заступника міністра юстиції

18:57, 13 мая 2020
«Що стосується держпідприємств, то на мій погляд, це абсолютно політичне рішення, що приватні виконавці не можуть виконувати рішення проти державних підприємств», — зазначив Іван Ліщина.
Обмеження мандату приватних виконавців: позиція заступника міністра юстиції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник міністра юстиції, уповноважений у справах Європейського суду з прав людини Іван Ліщина вважає політичним рішення щодо обмеження права приватних виконавців виконувати судові рішення проти державних підприємств. Таку думку він висловив під час онлайн-зустрічі 13 травня, організованої Американською торгівельною палатою в Україні, передає прес-служба Асоціації приватних виконавців України.

«Що стосується держпідприємств, то на мій погляд, це абсолютно політичне рішення, що приватні виконавці не можуть виконувати рішення проти державних підприємств. Я взагалі не бачу в цьому проблеми, чому не можна в цій частині прирівняти повноваження приватних виконавців до державних. Більш того, як мені відомо, в деяких країнах, приміром, в Болгарії приватні виконавці виконують рішення проти держави. А в деяких країнах як в Польщі, просто немає державних виконавців, тому проти держпідприємств виконують рішення саме приватні виконавці», — сказав Іван Ліщина.

Також він розповів, що в планах Мін’юсту є імплементація ідеї щодо виведення виконавців з системи виконання рішень проти держави.

«Виконавець не може примушувати державу виконувати рішення, бо він сам є частиною держави. Держава, кожен орган має виконувати рішення ЄСПЛ самостійно – кожне рішення автоматично становиться на відповідну програму казначейства і автоматичному режимі списуються гроші на користь кредитора», — зазначив Ліщина.

Зазначимо, що Мін’юст нещодавно презентував законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо примусового виконання судових рішень і рішень інших органів», яким не передбачено розширення права приватних виконавців щодо виконання судових рішень проти державних підприємств та стягнень на користь держави.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, чи може приватний виконавець накласти арешт на право оренди земельної ділянки.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді