Реформа пенітенціарної системи: Офіс Генпрокурора та Мін’юст погодили співпрацю

17:12, 22 мая 2020
Заступник Генпрокурора Гюндуз Мамедов обговорив з керівництвом Мін’юсту реформування пенітенціарної системи.
Реформа пенітенціарної системи: Офіс Генпрокурора та Мін’юст погодили співпрацю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Реформа пенітенціарної системи має передбачати чітку систему управління пенітенціарними установами, а також структуру центральних органів влади, що формують та реалізують державну політику у сфері виконання кримінальних покарань. Про це заявив заступник Генерального прокурора Гюндуз Мамедов на зустрічі із заступниками Міністра юстиції Оленою Висоцькою та Олександром Банчуком, за результатами якої буде створено спільну робочу групу з підготовки базового законопроекту про пенітенціарну систему. Про це інформує прес-центр ОГП.

Зазаначається, що до робочої групи також залучать представників Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, фахівців громадських і правозахисних організацій.

«Реформа має передбачати чітку систему управління пенітенціарними установами, а також структуру центральних органів влади, що формують та реалізують державну політику у сфері виконання кримінальних покарань. Відокремлення один від одного органів у сфері виконання покарань надасть їм можливість самостійно приймати рішення, пов'язані з порядком та умовами тримання засуджених, а також здійснення пробації», — сказано у повідомленні.

«Крім цього, має бути оптимізована кількість діючих установ, впроваджена система якісних і законних послуг у сфері побутового забезпечення місць несвободи, реально покращений соціально-правовий статус персоналу», — підкреслив Мамедов.

Говорячи про роль органів прокуратури, заступник Генерального прокурора наголосив: «Спочатку ми маємо створити пілотну модель зовнішнього інспектування місць несвободи, зробити її апробацію, а вже потім відмовитися від нагляду прокуратури, щоб належним чином виконати перехідні положення Конституції України. Іншими словами - потрібно бачити, куди ми хочемо передати функцію нагляду».

Останні зміни до Конституції передбачають, що органи прокуратури мають втратити функцію нагляду в цій сфері після створення подвійної системи регулярних пенітенціарних інспекцій - для зовнішнього (незалежного) та внутрішнього (відомчого) контролю.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» писала, що пенітенціарна система обмежила відвідування в тюрмах та перевіряє своїх підопічних на коронавірус. 

Раніше ми повідомляли, що заступник міністра юстиції Олена Висоцька очолила пенітенціарну систему Мін’юсту

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.  

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду