Ризикована тактика: Денис Малюська оцінив роботу Кабміну під час карантину

09:15, 7 июня 2020
Малюська вважає, що рішення Кабміну були збалансовані, а метою уряду був «захист людей, їх життів і здоров'я».
Ризикована тактика: Денис Малюська оцінив роботу Кабміну під час карантину
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр юстиції України Денис Малюська вважає, що рішення уряду під час карантину були збалансовані, а підходи в управлінні застосовувалися такі ж, як в більшості країн Західної Європи. Про це глава Мін’юсту розповів в інтерв'ю Радіо Свобода.

Так Малюська прокоментував звернення Верховного Суду до Конституційного Суду щодо конституційності карантинних заходів, введених в Україні владою.

«Є багато дискусій з приводу того, чи була повністю дотримана легальна процедура введення карантину, чи ні. Коротка відповідь: в кінці кінців оцінку дасть суд. Ми вважаємо, що будь-яких серйозних порушень не було під час прийняття  постанов Кабміну, які стосувалися карантину», - сказав Малюська.

У той же час, міністр вважає, що уряд в цей період вибрав ризиковану тактику на межі законності.

«Можна точно сказати, що ми пройшли краєм  повноважень. Далі вже точно була б незаконність. Ризикована тактика. Ніякого запасу ми собі не залишали, «не дули на холодне», - зазначив він.

Малюська вважає, що рішення Кабміну були збалансовані, а метою уряду був «захист людей, їх життів і здоров'я». За його словами, збалансованість таких заходів може оцінити Європейський суд з прав людини.

«Там дійсно оцінюється, наскільки збалансованим був підхід регулятора, якщо права обмежили, але чи було це, можна порівняти з тими небезпеками, задля уникнення або зменшення яких були такі обмеження прав людини. На нашу думку, збалансованість у нас дотримана, тому що ми в принципі застосовували ті ж підходи, які були застосовані в більшості країн Західної Європи. Тому ми відчуваємо себе досить впевнено», - сказав він.

«Навіть, якщо, припустимо, було якесь порушення процедури, порушення Конституції, мета була захистити людей. І це за великим рахунком вдалося, якщо ми подивимося на цифри захворюваності і смертності в Україні і в країнах, які зреагували трохи пізніше», - додав Малюська.

У той же час міністр не бачить «особливо складних наслідків», з юридичної точки зору або з точки зору відшкодування шкоди в результаті оцінки дій Кабміну під час карантину.

«У нас є прекрасна юридична позиція - захищати від будь-яких позовів державу і державний бюджет. Я не думаю, що будуть якісь суттєві виплати держави в зв'язку з карантином. А навіть якщо вони і будуть, незначні, то все одно це виправдано», - сказав він.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Денис Малюська нагрянув із ревізією до Херсонського СІЗО, де кількість ув’язнених значно перевищує норму. 

Додамо, що Малюська розповів про законопроект щодо продажу законсервованих в'язниць.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва