Як правильно оформити та повернути завдаток

12:41, 14 августа 2020
Важливо правильно оформити розписку про передачу коштів.
Як правильно оформити та повернути завдаток
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції України на своєму Телеграм-каналі розповіло, як правильно оформити та повернути завдаток. У відомстві зазначають, що свої права необхідно захищати, навіть якщо доведеться звернутися до суду.

Так, завдатком є грошова сума або рухоме майно, яку сплачує покупець (споживач) продавцю (кредиторові) в рахунок належних платежів, що мають бути сплачені ним за договором, з метою підтвердження зобов'язання і на забезпечення його виконання.

Укладаючи будь-який договір необхідно звертати увагу на те, в якій саме формі буде здійснюватися передоплата: у формі завдатку чи авансу, так як зазначені форми передоплати відрізняються наслідками, які настають у разі порушення умов договору.

Відмінність авансу від завдатку полягає в тому, що на аванс не покладено функцію забезпечувати взяте сторонами на себе зобов'язання. Тому, незалежно від того, яка сторона відповідальна за невиконання зобов'язання, той, хто отримав аванс, повинен його повернути.

Важливо правильно оформити розписку про передачу коштів. У документі має бути зазначено: дані про особу, яка отримує кошти і дає кошти, сума коштів, кінцевий термін виконання зобов'язання, вказівку того, що гроші, отримані саме в якості завдатку і передані в забезпечення виконання договору (угоди), дата складення такого документа та підписи двох сторін.

Раніше Мін’юст публікував лист-роз’яснення норм закону щодо протидії рейдерству.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду