Пішов із життя видатний український вчений Борис Патон

20:04, 19 августа 2020
Вчений пішов із життя у віці 101 року.
Пішов із життя видатний український вчений Борис Патон
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На 102 році життя 19 серпня зупинилося серце Бориса Євгеновича Патона.

Борис Патон народився 14 листопада 1918 року в Києві в родині видатного професора Київського індустріального інституту Євгена Патона, на честь якого названо один з мостів у Києві. Вчений закінчив Київський політехнічний інститут за спеціальністю інженер-електрик, захистив кандидатську і докторську дисертації.

Борис Патон – незмінний з 1962 року президент Національної академії наук України та Інституту електрозварювання (імені свого батька) з 1953 року, вчений в галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук (1952). Патон є автором і співавтором понад 720 винаходів (500 іноземних патентів), більше 1200 публікацій, у тому числі 20 наукових монографій. 

Після проголошення незалежності України став першим, кого нагородили званням Героя України. 

Вчений очолював дослідження із застосування зварювальних джерел теплоти в спеціальних плавильних агрегатах, які увінчалися створенням нової галузі якісної металургії – спецелектрометалургії.

«Металург, інженер, винахідник, учений, викладач. Перший нагороджений званням Героя України. Академік. Геній. Легенда. Є багато слів, якими можна описати Бориса Євгеновича Патона. Проте немає таких слів, які повною мірою могли б розкрити масштаб його особистості. І масштаб тієї втрати, яку сьогодні зазнала наша країна. У віці 101 року від нас пішов великий українець», – написав Президент на своєму Telegram-каналі.

«Це була Людина з великої літери. Понад пів століття він очолював Національну академію наук. Подарував людству більш ніж чотири сотні винаходів. Вагомий особистий внесок та сумлінну працю на користь України та всього наукового світу пам’ятатиме ще не одне покоління. Світла пам’ять», – написав на Telegram-каналі Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва