Декретна відпустка для татусів: що варто знати

10:30, 30 августа 2020
У декрет може піти не лише мама.
Декретна відпустка для татусів: що варто знати
061.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції України нагадало, що тато, бабуся або дідусь малюка також мають право піти у відпустку по догляду за дитиною до трьох років. Про це йдеться у пресслужбі відомства.

Власним коштом підприємство може надати частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати більшої тривалості. На період такої відпустки за працівником зберігається його місце роботи.

Роботодавець не має права відмовити в оформленні декрету чоловікові, бабусі або дідусю.

Що для цього потрібно

Подати роботодавцю заяву на відпустку та копію свідоцтва про народження дитини. Якщо у декрет йде тато, роботодавець додатково може попросити довідку з місця роботи мами про те, що вона не пішла у відпустку і не отримує допомогу.

Чи можна брати відпустку по черзі

Так. Мама може припинити свою відпустку та вийти на роботу, а час, що залишився, може використати тато. Для оформлення відпустки татові знадобиться заява, копія свідоцтва про народження дитини та довідка про те, що мама малюка повернулася на роботу.

На кого оформити виплати на дитину

Батьки немовлят мають право на допомогу при народженні дитини у розмірі 41 280 грн. Радимо оформлювати виплати на того з батьків, хто йде в декрет. Держава протягом трьох років сплачує єдиний внесок за отримувача такої допомоги. Отже, період відпустки зараховується мамі або татові у страховий стаж.

Якщо частину відпустки планує використати другий з батьків, потрібно переоформити виплати на нього, щоб не втратити страховий стаж.

Оформити допомогу можна:

— за допомогою сервісу єМалятко в одній з 206 установ.

— онлайн на порталі Дія.

— особисто в управлінні соцзахисту населення.

Чи можна вийти на роботу під час декрету

Так. У відпустці по догляду за дитиною можна працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що українські чоловіки зможуть брати оплачувану відпустку при народженні дитини.

Крім того, нам стало відомо, чи входять в пенсійний стаж декрет, навчання і армія. У страховий стаж входить не тільки період трудової діяльності.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді