Реєстрами Мін’юсту займатимуться тільки спеціалісти НАІС, а не сторонні розробники

10:12, 13 октября 2020
ДП «НАІС» планує відмовитися від сторонніх розробників програмного забезпечення і створює внутрішню команду розробників.
Реєстрами Мін’юсту займатимуться тільки спеціалісти НАІС, а не сторонні розробники
dtkt.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Державне підприємство «Національні інформаційні системи» повідомило, що згідно з новою стратегією розвитку реєстрів та власної компетенції з розробки програмного забезпечення, ДП прийняло рішення створити на підприємстві штат розробників ПЗ, щоб поступово відмовитися від послуг сторонніх компаній. Про це йдеться на офіційному сайті підприємства.

«Ми проаналізували результати співпраці зі сторонніми розробниками реєстрів, особливо на прикладі реагування на претензії до роботи реєстрів останні місяці, і вони мають критичні недоліки. По-перше, це швидкість та якість розробки програмного забезпечення. Ми відповідаємо перед суспільством за якісну роботу реєстрів, водночас у НАІСу немає інструментів для оперативного вирішення проблемних питань», — зазначив генеральний директор ДП «НАІС» Олексій Бережний.

За його словами, інша, але не менш важлива проблема — залежність держави від компаній, що розробляли реєстри та займаються їх підтримкою.

«Де-юре реєстри належать державі, але де-факто - ніхто сторонній не може прийти і просто так замінити поточних підрядників-розробників ПЗ. Ніхто не буде підтримувати і оновлювати систему, яка розроблена на чужій платформі. Це дуже важкий процес навіть за умови бездоганно сформованої технічної документації. В результаті, залежність від конкретних підрядників заважає ефективній роботі як підприємства, так і реєстрів у цілому», — повідомив Бережний.

Оновлена структура ДП «НАІС» дає змогу сформувати повний цикл розробки ПЗ — від архітектора, бекенд- та фронтенд-девелоперів до тестувальників.

За словами Бережного, новий підхід у роботі дозволить підприємству позбутися залежності держави від сторонніх розробників ПЗ, забезпечить якість продукту та подальший контроль його робити і, врешті решт, зекономить державні кошти завдяки поступової відмови від закупівлі послуг з розробки. 

ДП «НАІС» вже розпочало пошук спеціалістів, які в подальшому розроблятимуть нові реєстри власними силами. Паралельно продовжуватиметься поступова передача підтримки старих реєстрів працівникам підприємства для їх подальшого обслуговування та оновлення.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що НАІС впровадив механізм автопролонгації та автоприпинення речового права.

 Також ми писали про те, що сказала Венеціанська комісія про запропоновану Зеленським судову реформу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області