Місцеві вибори в Україні: як проходило голосування, трансляція

21:09, 25 октября 2020
Всі подробиці про те, як проходить день виборів, інформація про явку і порушення — у трансляції «Судово-юридичної газети».
Місцеві вибори в Україні: як проходило голосування, трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У неділю, 25 жовтня, по всій Україні, окрім окупованих територій, проходять місцеві вибори. Право голосувати матимуть понад 28 мільйонів українців.

Так, голосування розпочнеться на виборчих дільницях по всій країні з 8:00 та триватиме до 20:00 без перерви. У ЦВК прогнозують, що підрахунок голосів буде тривалим. Загалом на місцевих виборах матимуть право проголосувати 28 млн 622 тис. виборців.

Українці обиратимуть депутатів районних, сільських, селищних, міських рад територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів.

У день виборів також відбудеться ініційоване Президентом України Володимиром Зеленським загальнонаціональне опитування, його результат не матиме прямих юридичних наслідків. Українцям запропонують відповісти на п’ять запитань.

Місцеві вибори в Україні вперше пройдуть в умовах пандемії коронавірусу, тому у Міністерстві охорони здоров’я не виключають спалах COVID-19 після голосування.

Всі подробиці про те, як проходить день виборів, інформація про явку і порушення – у трансляції «Судово-юридичної газети».


20:42 За даними екзит-полу, який оприлюднила Соціологічна група "Рейтинг", українці позитивно відповіли на три з п'яти питань всеукраїнського опитування.


20:18 За результатами екзит-полів студії Савіка Шустера, на виборах мера Києва лідирує Віталій Кличко, в Харкові - Геннадій Кернес, а в Одесі - Геннадій Труханов.


20:00 Всі виборчі дільниці в Україні закрилися.


19:32 Дізнатися перші результати екзит-полів українці зможуть о 20:00. Спільно з телеканалом "Україна 24" студія Савіка Шустера замовила незалежні екзит-поли у 12 містах України: Києві, Дніпрі, Харкові, Маріуполі, Одесі, Миколаєві, Кривому Розі, Чернівцях, Ужгороді, Львові, Вінниці та Черкасах. Глядачі дізнаються дані опитувань після закриття дільниць.


19:15 Центральна виборча комісія  пояснила затримку даних щодо явки на місцевих виборах. Як з'ясувалося, ЦВК не уповноважена отримувати оперативну інформацію про явку виборців упродовж дня голосування. Остаточну офіційну інформацію ЦВК зможе оприлюднити лише після закінчення голосування.


18:32 В Одеській області відкрито дві кримінальні справи за фактом можливого підкупу виборців, повідомляє пресслужба поліції.


17:52 Явка на місцевих виборах станом на 16:00 становить 27%, повідомляє ОПОРА. У той самий час на місцевих виборах 2015 року явка була 36,2%. 


17:48 Міський голова Львова Андрій Садовий, який раніше не зміг проголосувати, тому що не знайшов вдома свій паспорт, все-таки його знайшов і відправляється на виборчу дільницю. 


17:36 У Краматорську Донецької області на місцевих виборах члену виборчої комісії погрожували вбивством, повідомляє пресслужба поліції. 


17:23 На виборчій дільниці в Кропивницькому у трьох членів комісії виявили коронавірус. Їх виключили з роботи, а дільниця продовжила роботу, повідомляє ОПОРА


17:00  У селі Білогородка Київської області біля виборчої дільниці урну для бланків опитування Президента сховали в кущах. Про це повідомляє OBOZREVATEL. Волонтерів біля скрині не було. Водночас біля коробки також лежала пачка нових незаповнених анкет.


16:57 У Запоріжжі член виборчої комісії виявив, що у нього зі столу зникли 40 бюлетенів. 


16:42 МВС залучило авіацію для забезпечення безпеки у день виборів. 


16:19 У селі Чаусове-2 Миколаївської області організовано "фейкову" виборчу дільницю.


15:52 Місцеві вибори-2020 – одні з найскладніших в історії України. Про це заявив голова ЦВК Олег Діденко під час брифінгу. 


15:46 Мер Львова Андрій Садовий не зміг взяти участь в голосуванні на місцевих виборах, оскільки прийшов на дільницю з закордонним паспортом. Про це він повідомив у Фейсбук. 


15:24 У місті Костопіль Рівненської області до проведення опитування від Президента Володимира Зеленського залучили 14-річну дитину. Про це в Facebook написала народний депутат Ірина Геращенко.


15:13 В Ічні Чернігівської області жінка порвала бюлетені на дільниці. За словами голови ДВК, поведінка жінки було пов'язана з тим, що їй не дозволили увійти в кабінку до мами і допомогти розібратися з бюлетенем.


15:03 Волонтер, який проводить опитування, розповів користувачам соцмереж, що свою маску віддав бабусі, яка пішла голосувати, а його рукавички «погриз собака».


14:56 У Рівному температуру виборцям вимірюють поламаним термометром. На дільниці № 560982 термометр показав рекордно низьку температуру — 28,5 градусів.

Фото: Комітет виборців України


14:52 У Києві на активістку Femen, яка оголилася перед Зеленським, склали адмінпротокол.


14:45 Центрвиборчком розповів, що інформація про окремі порушення продовжує надходити, але вони не мають системного характеру і не перешкоджають проведенню виборів.


14:16 Так виглядають спецкабінки для голосування людей з підозрою на коронавірус.

Фото нардепа Рената Кузьміна


14:13 Батьки Президента Володимира Зеленського проголосували на місцевих виборах у Кривому Розі і взяли участь в опитуванні від сина. 


14:08 До інфікованих коронавірусом виборців приїжджають люди в білих захисних костюмах (фото руху «Чесно»). На фото бригади з Харківської та Волинської областей.


13:57 Явка по Україні станом на 12:00 становить 20%. За словами Ольги Айвазовської, похибка дослідження не перевищує 1,2%.


13:45 У селі Соснівка Сумської області жителі сільської громади відмовилися входити до складу ОТГ. Тому організували свою незаконну дільничну виборчу комісію і самостійно надрукували бюлетені. Номер її такий же, як і у чинної ДВК. Виборці йдуть голосувати саме туди, в той час як на справжній на даний момент дуже низька явка.

За словами керівника ОПОРИ Ольги Айвазовської, порушені дві статті Кримінального кодексу України: Стаття 353 (самовільне присвоєння владних повноважень або звання службової особи - члени комісій) і Стаття 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).


13:25 Поліція Києва затримала два автобуси, які приїхали з Житомирської області. В автобусах було понад 130 людей, які, імовірно, приїхали для голосування за гроші.


13:12 У Ірпені викрили мережу підкупу виборцівВ організації підозрюють командира одного з факультетів Університету державної фіскальної служби України. 


12:58 Поліція зафіксувала 1280 заяв і повідомлень, пов'язаних із виборчим процесом станом на 12:00.

За 14 фактами порушено кримінальні виробництва. У Києві зафіксовано 151 повідомлення, в Київській області - 132, Донецькій - 110, Дніпропетровській - 98, Запорізькій - 81, Львівській - 74, Черкаській - 59, Полтавській - 57, Харківській і Херсонській - 54, Вінницькій - 51, Одеській - 47, Сумській - 36, Рівненській - 35, Закарпатській - 31, Кіровоградській та Миколаївській - по 30, Хмельницькій - 29, Луганській - 27, Чернігівській - 26, Тернопільській - 20, Івано-Франківській - 18, Волинській - 14, Житомирській - 11, Чернівецькій - 5.


12:46 Кандидат в мери Києва від політичної партії "Перемога Пальчевського" Андрій Пальчевський проголосував на виборчій дільниці. Про це повідомляє сайт політсили.

фото/facebook.com


12:42 У Вінницькій області повідомили про мінування виборчої дільниці в селищі Тиврів. На місце прибула поліція.


12:34 На місцевих виборах в Україні працює 41 спостерігач від шести іноземних держав. 


12:21 У поліції повідомляють, що у Вінниці 46-річний місцевий житель штовхнув проводив президентський опитування волонтера і пошкодив урну. Хулігана затримали.


12:05 Заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко повідомив, що до нього зверталися кандидати в депутати місцевих рад із заявами на однопартійців, які підкуповували виборців, щоб просунутися по списку. Цю інформацію він передав для перевірки. Про це він написав у Facebook.


12:03 У Нікополі пенсіонер порвав видані йому бюлетені для голосування.


11:59 Станом на 10:00 в Україні так і не відкрилися 4 виборчі дільниці. Йдеться про Донецьку, Івано-Франківської, Житомирської та Полтавської областях. Несвоєчасно почали роботу 65 дільничних виборчих комісій.


11:52 На виборчих дільницях у Закарпатській та Вінницькій областях зафіксували суворе порушення: людям видавали бюлетені без паспорта.


11:46 Мер Києва Віталій Кличко пропустить ці вибори через зараження коронавірусом. Кличко записав відеоролик на балконі квартири, де знаходиться зараз на самоізоляції.


11:40 Повідомити поліції про порушення на виборах можна через Telegram - бот «Вибори-2020».


11:31 Щодо джерел фінансування ініційованого Президентом опитування Володимир Зеленський запевнив, що незабаром суспільство побачить усю інформацію у відповідних звітах.


11:28 Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що в Україні буде другий тур місцевих виборів.


11:15 В Києві на Подолі чоловік підійшов до волонтерів опитування Зеленського, вирвав із рук листочки, розкидав їх і пішов. Про це повідомили в поліції.


11:04 За даними МВС, станом на 10:00 в Україні не відкрилися 4 виборчі дільниці в чотирьох областях.


11:01 З'явилися подробиці спроби підкупу в Одеській області. В Ізмаїлі поліція зупинила три автобуси з 52 «карусельниками». Вони повинні були їхати в Білгород-Дністровський голосувати. За кожен голос громадянин іноземної держави обіцяв їм по 400 гривень.


10:58 Центральна виборча комісія провела перший за сьогодні брифінг. Глава ЦВК Олег Діденко повідомив, що в цілому голосування розпочалося вчасно за винятком окремих виборчих дільниць, які відкрилися з запізненням. В основному це було викликано питаннями технічного характеру.


10:50 Голова Верховної Ради Дмитро Разумков не брав участі в ініційованому президентом опитуванні у зв’язку з відсутністю інтерв'юерів на виборчій дільниці. 


10:47 Глава МВС Арсен Аваков заявив, що опитування, які проводяться поза виборчою дільницею не суперечать закону.


10:45 Поліція зафіксувала «каруселі» на виборах (схему підкупу виборців).

«З 12 години ночі ми затримуємо автобуси, які возять по регіонах людей, це так звані "каруселі". Такі випадки є і в Дніпропетровській області і в Києві», - повідомив глава Нацполіціі Ігор Клименко.


10:30 Володимир і Олена Зеленські пройшли опитування «п'ять питань».


10:22 На виборчій дільниці Президента Зеленського атакувала активістка Femen без нижньої білизни.


10:08 Прибув Володимир Зеленський з дружиною.


10:04 Приїхала прес-секретар президента Юлія Мендель.


10:01 На дільниці, де чекають Володимира Зеленського, проводять екзит-пол.


09:50 На дільницю, де очікують прибуття Президента, прийшов Михайло Подоляк - радник голови ОП. Всередину зайшли правоохоронці.


09:48 ОПОРА вже встигла зафіксувати низку порушень виборчого законодавства. У Київській, Вінницькій та Волинській областях на деяких дільницях спостерігачі повідомили про недостатню кількість урн для голосування. На одній із виборчих дільниць Хмельницької області голосування розпочалося раніше 8:00.


09:47 Київ. На дільниці президента Володимира Зеленського чекають його приїзду.


09:45 Поліція повідомляє про інциденти на виборах. В Одеській області затримали іноземця, який намагався підкупити виборців. У Дніпропетровській області чоловік на ділянці порвав свої бюлетені для голосування.


09:42 У Києві біля виборчої дільниці працює волонтер, яка роздає маски тим, хто прийшов голосувати без засобів індивідуального захисту.


09:39 Прем'єр-міністр Денис Шмигаль проголосував на місцевих виборах за місцем реєстрації у Львові. На ділянку він прийшов разом із дружиною та старшою донькою.


09:35 В КМДА повідомили, що в Києві відкрилися і працюють у штатному режимі всі виборчі дільниці.


09:30 Якщо під час заповнення бюлетеня була допущена помилка, можна звернутися до членів комісії з письмовою заявою з проханням видати новий. Вдруге потрібно бути уважнішим, тому що взяти новий бюлетень можна тільки один раз.


09:20 На одній виборчій дільниці в Київській області ще перед відкриттям вишикувалася дуже біліше ніж з 20 осіб.


09:11 У мережі пишуть, що деяким волонтерам на опитуванні Зеленського немає 18 років.


09:05 Рятувальники посилюють режим роботи через місцеві вибори. У системі ДСНС приведені в готовність понад 42 тисяч осіб, близько 3 800 одиниць пожежної та аварійно-рятувальної техніки, а також 12 повітряних суден.


09:00 Станом на 8:20 в Святогорську Донецької області три виборчі дільниці не відкрилися через перерахунок бюлетенів.


08:58 В Житомирі на двох виборчих дільницях в мікрорайоні Польова, немає кабінок для голосування. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі «Опора».

За їх словами, на дільниці № 181447 в музичному залі в дитячому садку №66, одна кабінка у вигляді ширми з лялькового театру. А на ділянці №181448 в спортивному залі дитсадка №46, кабінки відсутні взагалі.


08:51 На виборчій дільниці необхідно дотримуватися соціальну дистанцію, знаходиться в масці, також МОЗ рекомендує брати з собою свою ручку і залишити дітей вдома.


08:50 У Харківській області станом на 8:20 не працює одна ділянка в Дергачівському районі. Про це повідомляє поліція.


08:46 Виборча дільниця на Троєщині. Люди стоять в черзі на вулиці, щоб проголосувати.


08:42 Ті самі 5 запитань від Зеленського.


08:35 «Ми будемо працювати до 20:00. На вулиці. Наскільки мені відомо, нас буде двоє. Де другий напарник - я не знаю. Всяке буває. Всю інформацію мені пишуть в чат», - заявив волонтер.


08:26 На виборчих дільницях по всій Україні вже починають з'являтися волонтери, які проводять опитування «5 запитань від Президента». Вони в брендованих жилетках і з брендованими коробочками. Відео публікує PavlovskyNEWS.


08:20 У Шевченківському районі Києва відразу після відкриття дільниць - черги.


08:10 Віце-спікер Ради Руслан Стефанчук теж прийшов проголосувати на виборчу дільницю.


08:00 Старт голосування в Україні.


 

Нові правила виборів

Цього року виборчий процес має ряд особливостей, у зв'язку зі вступом в силу нового Виборчого кодексу. Крім того, вибори організовані на новій територіальній основі через скорочення кількості районів з 490 до 136.

  • У населених пунктах до 10 тисяч жителів кандидати можуть балотуватися до місцевих рад від партій і самовисуванцями. Вибори проходять за мажоритарною системою. За рахунок укрупнення округів у кожному з них будуть обиратися від 2-х до 4-х кандидатів.
  • У територіальних громадах від 10 тисяч жителів діє пропорційна система з відкритими списками партій, без можливості самовисування.
  • Встановлена ​​гендерна квота - серед кожних 5 кандидатів списку повинно бути не менше двох представників однієї статі.
  • Мери в містах від 75 тисяч обираються за мажоритарною системою абсолютної більшості. Таким чином, може бути призначений другий тур голосування, якщо за результатами виборів 25 жовтня жоден із кандидатів не отримає більше 50% підтримки виборців.

Вид бюлетенів і правила заповнення

У зв'язку з введенням відкритих партійних списків на виборах 2020 року, ЦВК затвердила нову форму бюлетенів.

Для голосування за кандидатів до місцевих рад територіальних громад з населенням від 10 тисяч, виборці мають заповнити бланки нового зразка.

  • Першим кроком є ​​вибір партії. Їх перелік із зазначенням прізвища лідера наведено в лівій колонці бюлетеня.
  • Позначку за ту чи іншу політсилу необхідно поставити в порожньому квадраті проти назви партії.
  • Далі необхідно вибрати кандидата від цієї партії зі списку в правій частині бюлетеня. У кожному територіальному окрузі прізвища кандидатів різні.
  • Порядковий номер кандидата слід внести в квадрат із трафаретом. Рекомендується писати цифру індексним шрифтом.
  • Бюлетень без позначки за партію буде визнаний недійсним.
  • Якщо виборець обрав тільки партію, але не вибрав кандидата від неї, вважається, що він підтримує весь список політсили.

Форма бюлетенів для голосування за глав населених пунктів і кандидатів у депутати в територіальних громадах до 10 тисяч на місцевих виборах 2020 не змінилася і має стандартний вид - перелік прізвищ кандидатів, навпроти яких потрібно поставити позначку.

Скільки бюлетенів потрібно заповнити

Більшість громадян на виборчих дільницях отримають бланки для голосування за главу населеного пункту, кандидатів до міської (селищної або сільської ради), районної та обласної ради - всього 4 бюлетені.

Жителі столиці будуть голосувати за мера і новий склад міської ради.

Виборці в Донецькій і Луганській областях не будуть обирати кандидатів у депутати облради - вони мають заповнити по три бюлетені.

В Житомирі, Кривому Розі, Кропивницькому, Полтаві, Херсоні виборцям видадуть додатковий 5-й бюлетень для голосування за кандидатів до районних рад на території міст.

Нагадуємо, на місцевих виборах-2020 рекомендовано проводити брифінги за результатами голосування зовні приміщення виборчих дільниць, щоб запобігти скупченню людей.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, як проголосувати на виборах, перебуваючи на самоізоляції. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду