Науково-консультативна рада КСУ провела засідання: про що говорили

11:22, 29 октября 2020
В рамках заходу також пройшла науково-практична конференція.
Науково-консультативна рада КСУ провела засідання: про що говорили
ccu.gov.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Конституційному Суді України 28 жовтня проведено друге засідання Науково-консультативної ради Конституційного Суду України та в його межах науково-практичну онлайн-конференцію «Доктринальні підходи в діяльності Конституційного Суду України», передає офіційний сайт КСУ.

На засіданні обговорювалися практичні питання взаємодії КСУ та Науково-консультативної ради, а також форми і формати співробітництва в межах Ради.

Суддя Конституційного Суду України, голова Постійної комісії з питань наукового забезпечення Суду, доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України Віктор Колісник привітав учасників заходу та окреслив дискусійні питання, що потребують вирішення.

За словами судді КСУ, головне призначення Науково-консультативної ради полягає у підготовці наукових висновків для сприяння повного і всебічного розгляду справ органом конституційної юрисдикції України.

Він акцентував увагу присутніх на формах співробітництва членів Науково-консультативної ради та суддів Конституційного Суду України за спільними науковими напрямами у процесі підготовки наукових висновків з питань діяльності Суду.

Питання, які вирішує Конституційний Суд України, потребують поглиблених теоретичних й практичних знань у різних галузях права, тож діяльність Суду потребує ґрунтовного наукового забезпечення.

Під час підготовки експертного висновку, зазначив Віктор Колісник, член Науково-консультативної ради може викласти власне бачення, позицію, методологію вирішення певного питання або ж може співпрацювати з іншими членами НКР та суддями тощо. Він наголосив на важливості співпраці та взаємодії як в середині самої Ради, так із суддями Конституційного Суду. У цьому контексті суддя КСУ поінформував присутніх про можливі та доцільні формати такої взаємодії.

У свою чергу, Голова Науково-консультативної ради Конституційного Суду України,  доктор юридичних наук, професор, член-кореспондент Національної академії правових наук України, проректор з навчальної роботи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Юрій Барабаш розкрив питання форматів взаємодії членів Науково-консультативної ради КСУ та суддів Конституційного Суду України. Зокрема, у своєму виступі він окреслив можливі форми співробітництва між членами Ради та суддями Конституційного Суду України.

Учасники засідання долучилися до обговорення порушених питань та вислови свої думки щодо їх вирішення.

У межах засідання Науково-консультативної ради КСУ відбулася науково-практична онлайн-конференція «Доктринальні підходи в діяльності Конституційного Суду України», участь у якій взяли судді Конституційного Суду України, судді КСУ у відставці, провідні вітчизняні науковці та міжнародні експерти.

Під час трьох тематичних секцій учасники обговорювали теми: «Доктрина поділу влади: сучасні контексти», «Принципи соціальної держави та захисту людської гідності: взаємопроникнення та система гарантування», «Мірило правовладдя як інструмент конституційного захисту прав людини».

Модераторами виступили судді Конституційного Суду України Сергій Головатий, Віктор Городовенко, Василь Лемак, Галина Юровська, керівник Проєкту Європейського Союзу «Підтримка реформ юстиції і правосуддя в Україні (Право-Justice)» Довідас Віткаускас, керівник відділу Департаменту виконання рішень ЄСПЛ Генерального Директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи Павло Пушкар, керівник проєктів Венеційської Комісії Офісу Ради Європи в Україні Сергій Ткаченко.

Присутні відзначили користь дискусії та наголосили на результативності таких діалогів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що відбулась конференція на тему: «Інноваційні інструменти задля підвищення ефективності досудового розслідування».

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді