Замах на зґвалтування дівчинки: на Хмельниччині покарали чоловіка

18:43, 10 ноября 2020
Чоловік проведе 12 років за ґратами.
Замах на зґвалтування дівчинки: на Хмельниччині покарали чоловіка
34.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Ізяславський районний суд визнав винним уродженця Шепетівського району в закінченому замаху на зґвалтування, вчиненого щодо особи, яка не досягла чотирнадцяти років (частина  2 статті 15, частина 4 статті 152 Кримінального кодексу України), а також у грабежі (частина 1 статті 186 Кримінального кодексу України), та призначив остаточне покарання – 12 років позбавлення волі, передає пресслужба Хмельницького апеляційного суду.

За вироком суду, минулого березня уродженець Шепетівщини в рідному селі заманив до будинку, де на той час мешкав, малолітню дівчинку. Дитина знала молодого чоловіка, котрий допомагав по господарству її батькові, тому погодилася піти до нього на гостину палити вогнище. Та той, будучи п’яним, затягнув її до хати, роздягнув і спробував зґвалтувати. Перед тим забрав 20 гривень і мобільний телефон. Дитині вдалося вирватися й утекти до сусідки. Нападника знайшли поліцейські наступного дня у сіннику, де той переховувався. Гроші й телефон напередодні він підкинув на поріг будинку потерпілої.

У суді свою вину в інкримінованих злочинах чоловік не визнав. Пояснив, що з дитинства знає і саму дівчинку, і її сім’ю. Тож коли дитина проходила неподалік, запропонував їй піти назгрібати листя й розпалити багаття. Запевняє: хоч і не пам’ятає усіх подій того дня, бо був п’яний, але не мав наміру ґвалтувати дівчинку чи грабувати її, щоправда, визнає, що чіплявся. Каже, коли та утікала, доганяв, аби повернути гроші і телефон. Припускає, що батьки дитини могли його оговорити, бо напередодні тих подій посварився з ними через те, що не розплатилися за допомогу по господарству.

Утім, батько дитини розповів, що ніяких конфліктів із ним не було: він сам приходив допомагати, бо хотів їсти, про оплату мова взагалі не йшла. Того дня дружина послала доньку до сусідки купити цибулі, але вона довго не поверталася і на дзвінки не відповідала, тому батьки почали хвилюватися. Як виявилося, недаремно: дівчинка прибігла перелякана і заплакана, розказала, що знайомий забрав гроші, телефон і зґвалтував її. Спробу зґвалтування підтвердили і висновки судово-медичних експертиз.

Однак, не знайшла свого підтвердження кваліфікація дій обвинуваченого за частиною 1 статті 187 Кримінального кодексу України, як напад з метою заволодіння чужим майном, поєднаний із насильством, небезпечним для здоров'я особи, яка зазнала нападу (розбій).

«Як вбачається із матеріалів кримінального провадження, будь-яких інших тілесних ушкоджень, зокрема таких, що були б притаманними насильству, що застосовується до потерпілої особи з метою здійснення розбійного нападу на неї, (обвинувачений) потерпілій не заподіював та не погрожував застосуванням такого насильства. Більше того, як встановлено з показів малолітньої потерпілої, тілесні ушкодження завдано їй вже після відкритого викрадення останнім належного їй майна», – зауважує суд і перекваліфіковує дії у цій частині обвинувачення на грабіж (відкрите викрадення чужого майна).

Невизнання обвинуваченим своєї вини в обох кримінальних правопорушеннях суд розцінив як спосіб його захисту від пред'явленого обвинувачення. Обираючи вид і міру покарання, суд врахував, що він раніше судимий за скоєння тяжкого корисливого злочину, вчинив кримінальні правопорушення під час іспитового строку, встановленого йому за попереднім вироком суду, крім цього, є ряд обставин, які обтяжують покарання: вчинення злочинів особою, що перебуває у стані алкогольного сп'яніння, злочин щодо малолітньої дитини, рецидив. Також суд врахував думку потерпілої та її законного представника, які просили призначити найбільш суворе покарання, передбачене санкціями статей, за якими він обвинувачується.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений до апеляційної інстанції.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що у Кривому Розі на Дніпропетровщині до довічного позбавлення волі засудили 37-річного чоловіка, який вбивав та ґвалтував жінок. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва