Суддя з Житомира повідомив про тиск СБУ: ВРП просить Офіс Генпрокурора розкрити злочин

09:58, 11 ноября 2020
Костянтин Шалота повідомив ВРП про втручання у свою діяльність ще на початку 2020 року.
Суддя з Житомира повідомив про тиск СБУ: ВРП просить Офіс Генпрокурора розкрити злочин
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за фактами, викладеними у повідомленні судді Корольовського районного суду міста Житомира Шалоти Костянтина Валерійовича. Повідомляє пресслужба ВРП.

Ще 10 лютого 2020 року до ВРП надійшло повідомлення судді Костянтина Шалоти про втручання у його діяльність. Суддя повідомив, що 5 лютого 2020 року до його службового кабінету зайшов невідомий йому чоловік, який представився начальником слідчого відділу управління Служби безпеки України в Житомирській області, та, пред’явивши службове посвідчення, почав вимагати від судді пояснень щодо справ, які він розглядав. На думку судді, вказане свідчить про намагання чинити тиск на нього з метою схилити до ухвалення певних рішень при розгляді низки клопотань, а також є посяганням на незалежність судді, проявом неповаги до суду.

ВРП дійшла висновку, що обставини, про які йдеться у повідомленні, пов’язані з професійною діяльністю судді та перебуванням у його провадженні як слідчого судді низки клопотань, які надійшли на розгляд з УСБУ в Житомирській області. Така поведінка посадової особи вказаного правоохоронного органу могла бути засобом впливу на суддю з метою спонукання до прийняття певних рішень. Встановлені під час перевірки обставини дають підстави для висновку про можливе втручання у діяльність судді, а тому, на думку ВРП, повинні бути перевірені правоохоронними органами у порядку, встановленому КПК України.

На запит члена ВРП з Офісу Генерального прокурора надійшов лист, в якому зазначено, що 26 лютого 2020 року Прокуратурою Житомирської області внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 376 КК України, за фактом втручання у діяльність судді Шалоти К. В. службовою особою слідчого відділу УСБУ в Житомирській області. Підслідність у кримінальному провадженні визначено за Територіальним управлінням Державного бюро розслідувань, розташованим у місті Хмельницькому. 

З огляду на вказане ВРП вирішила вжити заходів щодо забезпечення незалежності судді та авторитету правосуддя та звернутися до Офісу Генерального прокурора із проханням надати інформацію про розкриття та розслідування злочину у вказаному кримінальному провадженні.

Раніше «Судово-юридична газета» детально писала про випадок втручання у діяльність судді Шалоти

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді