НААУ направить до ВРП і Верховної Ради результати аудиту судової реформи

17:18, 2 декабря 2020
У документі, окрім зауважень, буде викладено пропозиції від НААУ щодо реформування судочинства.
НААУ направить до ВРП і Верховної Ради результати аудиту судової реформи
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

За результатами другої національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи» Національна асоціація адвокатів України проведе аудит стратегічних документів та законопроєктів, які пропонуються в ході судової реформи. Підсумковий документ буде направлений до ВРП та, за необхідності, до Верховної Ради.

Про це повідомила Голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова, передає пресцентр Національної Асоціації Адвокатів України.

 «Щодо результатів концепцій і стратегій, які приймалися з питань судочинства, Президент України закликав комісію з питань правової реформи до проведення такого аудиту. Зі свого боку, ми вже такий аудит розпочали 23 листопада під час першої нашої дискусії і продовжуємо сьогодні. Це громадський аудит», - сказала Голова НААУ.

«За результатами нашого обговорення ми зробимо письмове повідомлення, яке скеруємо до Вищої ради правосуддя і парламентського Комітету, який буде обговорювати ці законопроєкти. Ми розтлумачимо відповідні норми і вкажемо, де є помилки або викривлення законодавства, в тому числі, і умисні. Нам сьогодні, як громадянам нашої країни, які вболівають за інтереси судочинства, за інтереси правосуддя, за інтереси судової влади, треба виконати свій громадянський обов’язок», - зауважила Лідія Ізовітова.

У документі, окрім зауважень, буде викладено пропозиції від НААУ щодо реформування судочинства, зазначила Ізовітова.

«Кожна професійна спільнота буде пропонувати свої напрямки і шляхи виходу з цієї певної кризи в реформуванні судочинства. Ми теж маємо це зробити», - сказала Голова НААУ, РАУ.

До висновку буде додано, зокрема, й оцінки конституційних меж обов’язків України перед МВФ і того, яким чином вони враховані в тих законопроєктах, які сьогодні на розгляді у парламенті.

Лідія Ізовітова також звернула увагу на те, що деякі парламентарі взагалі не мають свого бачення реформування судової влади, що є «поганим дзвіночком для всіх».

«Мене здивував висновок парламентського Комітету з питань європейської інтеграції на законопроєкт №3711. Він дуже короткий, складається з одного-двох речень. Там йдеться, що «Законопроєкт відповідає європейській меті, а все інше треба добре попрацювати». Тож, «добре попрацювати» - це дуже гарний меседж для нас. Давайте добре попрацюємо заради наших співвітчизників», - закликала колег Голова НААУ, РАУ.

30 листопада під час другої національної дискусії «Доступ до правосуддя: реалії та перспективи» представники НААУ висловили свої думки щодо запропонованих владою законопроєктів з реформування судової влади в Україні. Відео заходу можна переглянути за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у НААУ зазначили, як збільшення розміру судового збору вплинуло на доступ до правосуддя

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді