Незаконна вирубка лісу на 3 мільйони: ДБР викрило організовану злочинну групу

19:48, 4 декабря 2020
Керівник одного з державних лісогосподарських підприємств Житомирської області, з метою проведення незаконних рубок при здійсненні заходів з охорони та захисту лісів, створив та очолив організовану групу.
Незаконна вирубка лісу на 3 мільйони: ДБР викрило організовану злочинну групу
Джерело фото: пресслужба ДБР
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Слідчі ДБР викрили діяльність стійкого злочинного об’єднання з проведення незаконних порубок дерев на території Житомирщини при проведенні рубок формування і оздоровлення лісів з метою подальшої реалізації незаконно зрублених державних лісових ресурсів поза обліком. Про це повідомляє пресслужба Держбюро розслідувань.

Встановлено, що керівник одного з державних лісогосподарських підприємств Житомирської області, з метою проведення незаконних рубок при здійсненні заходів з охорони та захисту лісів, створив та очолив організовану групу. До її складу у різний період часу увійшли посадові особи державної лісової охорони лісового господарства, спеціалізованого лісозахисного підприємства та фізичні особи-підприємці.

Відповідно до злочинного плану, під час відведення насаджень у санітарні рубки вносились недостовірні відомості щодо кількісно-якісних характеристик деревини до документів, які стали підставою для здійснення заходів з поліпшення санітарного стану лісів, чим занижувався наявний об’єм деревини на лісосіках та кількість дерев призначених у рубку.

У такий спосіб на лісових ділянках, які відводились у рубку, був значно більший запас деревини в порівнянні з офіційно заявленим в матеріалах відводу, який в подальшому незаконно зрубано, не обліковано та використано за власним розсудом.

Так, незаконні порубки здійснювались у тому числі й на об’єктах природно-заповідного фонду.

Внаслідок незаконних порубок понад 360 дерев різних порід та заниження виходу ділової деревини з лісосік на 470 кубічних метрів тільки на території одного лісництва протягом липня-вересня 2019 року заподіяно шкоду на суму понад 3,25 мільйонів гривень.

Учасникам стійкого злочинного об’єднання у складі 13 осіб повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 246, 358, 365, 366 КК України у складі організованої групи за різними видами співучасті.

Наразі вирішується питання про обрання відносно підозрюваних запобіжних заходів та відсторонення від посад посадових осіб державної лісової охорони, які є працівниками правоохоронних органів.

У разі доведення вини, підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що на Волині внаслідок незаконної вирубки дерев державі завдано збитків на суму понад 17,6 мільйона гривень.

Додамо, що ДБР повідомило про підозру посадовцю лісгоспу, чиї дії нанесли понад 5,5 мільйонів гривень збитків державі. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва