У НАЗК поскаржилися на закон, який підписав Зеленський

11:42, 24 декабря 2020
У Національному агентстві зазначили, що у документі позбавлення волі за брехню в декларації не передбачено.
У НАЗК поскаржилися на закон, який підписав Зеленський
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

23 грудня підписано закон, який покликаний відновити кримінальну відповідальність за умисне декларування недостовірних відомостей та умисне неподання декларації.

НАЗК нагадало, що цим законом не передбачено позбавлення волі у випадку, якщо посадовець умисно не задекларував своє майно або ж взагалі умисно не подав декларацію.

«У той час, коли суспільство очікує на достойне покарання для корупціонерів, НАЗК позбавили жодної можливості продемонструвати, що за неправдиві дані в деклараціях посадовці справді несуть відповідальність. Ми сподіваємося, що ця ситуація не залишиться без вирішення, і парламент внесе відповідні зміни до закону», — зазначив голова НАЗК Олександр Новіков.

«Закон передбачає, що навіть у випадку, коли особа не задекларує майна на більше ніж 4000 неоподатковуваних мінімумів (~8 млн грн), вона може отримати покарання у вигляді штрафу до 85 тис. грн, громадських робіт або обмеження волі на строк до 2 років.

Тож, навіть якщо посадовець не задекларував власну яхту марки Bertram, автомобіль Bugatti або годинник Rolex, йому можуть призначити покарання у вигляді штрафу, який становить трохи більше як 1% від вартості незадекларованого майна.

Разом із тим, робота НАЗК лишається заблокованою. Закон, який відновлює функції Агентства, досі не набув чинності.

Позиція НАЗК лишається незмінною: за умисне зазначення недостовірних відомостей на більш ніж 1 млн грн має передбачатися позбавлення волі», — повідомили у НАЗК.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у НАЗК пропонують саджати за грати корупціонерів за недостовірне декларування.

Додамо, Денис Монастирський прогнозував, що Зеленський підпише законопроект, який не передбачає позбавлення волі за брехню чиновників у деклараціях.

Крім того, Разумков вважає, що Венеціанська комісія дала згоду на законопроекти Верховної Ради про декларування.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва