Назвали порядок нарахування кредитів ЄКТС та підвищення рівня професійної компетентності держслужбовців

15:40, 16 января 2021
Підвищувати кваліфікацію та проходити професійне навчання зобов’язаний кожний державний службовець.
Назвали порядок нарахування кредитів ЄКТС та підвищення рівня професійної компетентності держслужбовців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Хмельницький окружний адміністративний суд нагадав порядок нарахування кредитів ЄКТС та підвищення рівня професійної компетентності державних службовців. Інформація з’явилась у пресслужбі суду.

«Підвищення рівня професійної компетентності державних службовців проводиться протягом проходження служби, а підвищення кваліфікації - не рідше одного разу на три роки.

Підвищувати кваліфікацію та проходити професійне навчання зобов’язаний кожний державний службовець.

Відповідно до вимог статті 48 Закону України «Про державну службу» державним службовцям створюються умови для  підвищення рівня професійної компетентності шляхом професійного навчання, яке проводиться постійно.

Необхідність професійного навчання державного службовця визначається його безпосереднім керівником та службою управління персоналом державного органу за результатами оцінювання службової діяльності. Статтею 49 Закону України «Про державну службу» передбачено, що державний службовець за результатами оцінювання службової діяльності разом із службою управління персоналом складає індивідуальну програму підвищення рівня професійної компетентності, яку погоджує його безпосередній керівник та затверджує керівник самостійного структурного підрозділу, в якому він працює.

За результатами професійного навчання державним службовцям нараховуються кредити Європейської системи переведення і накопичення балів (ЄКТС).

Відповідно до Положення про систему професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2019 року № 106, кредит Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи (ЄКТС) - одиниця вимірювання обсягу навчального навантаження учасників професійного навчання, необхідного для досягнення визначених (очікуваних) результатів навчання. Обсяг одного кредиту ЄКТС становить 30 годин.

Механізм нарахування кредитів Європейської кредитної трансферно-накопичувальної системи (ЄКТС) за результатами професійного навчання державних службовців визначено Порядком нарахування кредитів ЄКТС за результатами професійного навчання, затвердженим наказом Національного агентства України з питань державної служби від 12 грудня 2019 року № 226-19.

Відповідно до пункту 4 цього Порядку кредити ЄКТС нараховуються згідно з додатком до Порядку за такими видами професійного навчання:

  • підготовка за освітньо-професійною програмою для здобуття ступеня вищої освіти за рівнем магістра за спеціальністю "Публічне управління та адміністрування" галузі знань "Публічне управління та адміністрування";
  • підвищення кваліфікації;
  • стажування;
  • самоосвіта.

Підвищення кваліфікації здійснюється за загальними та спеціальними програмами підвищення кваліфікації. Вони поділяються на такі види:

  • професійні (сертифікатні) – довгострокові програми підвищення кваліфікації обсягом не менше двох кредитів ЄКТС;
  • короткострокові – короткострокові програми підвищення кваліфікації обсягом 0,2-1 кредит ЄКТС.

Нарахування та облік кредитів ЄКТС здійснює служба управління персоналом державного органу, у якому працює державний службовець. Облік кредитів ЄКТС здійснюється за кожним видом професійного навчання шляхом внесення відомостей про нараховані (згідно з додатком до Порядку) кредити ЄКТС до особової картки державного службовця.

Нарахування кредитів ЄКТС відбувається на підставі оригіналів дипломів, свідоцтв, посвідчень, сертифікатів та інших документів, які відповідно до законодавства підтверджують проходження професійного навчання державним службовцем», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про те, як саме НАДС пропонує реформувати оплату роботи держслужбовців.

Додамо, держслужбовців навчатимуть цифрової грамотності.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді