Переслідування РФ журналістів в окупованому Криму: ОГП знову звернувся до Міжнародного кримінального суду

13:44, 25 февраля 2021
Нове повідомлення до Міжнародного кримінального суду стосується масштабних і систематичних дій проти українських та іноземних журналістів і працівників ЗМІ в окупованому Криму.
Переслідування РФ журналістів в окупованому Криму: ОГП знову звернувся до Міжнародного кримінального суду
Джерело фото: facebook.com/VenediktovaIryna
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генпрокурор України Ірина Венедіктова підписала інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду щодо фактів переслідування РФ журналістів в окупованому Криму. Про це вона заявила на своїй сторінці у Facebook.

«Сьогодні разом із керівником прокуратури Автономної Республіки Крим та міста Севастополя та виконавчим директором Української Гельсінської спілки з прав людини підписали чергове інформаційне повідомлення до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду. Це вже 10-те повідомлення щодо Криму і 16-те загалом щодо серйозних порушень посадовцями РФ міжнародного гуманітарного права в Криму та на Донбасі.

Нове повідомлення до МКС стосується масштабних і систематичних дій проти українських та іноземних журналістів і працівників ЗМІ в окупованому Криму. Це переслідування та репресії щодо представників медіа, які об’єктивно висвітлювали процес окупації Кримського півострова та відкрито виступали проти збройної агресії РФ.

Журналісти стали жертвами незаконних затримань, насильницького переміщення з окупованої території, депортації, позбавлення права на справедливий суд, нелюдського поводження та посягання на їхнє життя і здоров’я. 

Експертна група зі збору та систематизації цієї інформації, до складу якої увійшли представники Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора, прокуратури АР Крим та міста Севастополя, а також адвокати УГСПЛ дійшли висновку, що така політика РФ направлена на боротьбу з “інакомисленням”.

Кількість ЗМІ було зменшено в 13 разів, зафіксовано понад 300 випадків переслідування журналістів.

Ряд представників медіа, зокрема, з  Центру журналістських розслідувань та проєкту Радіо Свобода «Крим.Реалії», внесені РФ до списку екстремістів, а, наприклад, кореспондентка інформагенції “France Press” отримала попередження від “прокуратури Республіки Крим” за “екстремістські погляди” через те, що критикувала незаконні затримання кримських татар на своїй сторінці в соціальній мережі.

Протягом 2014-2020 років прокуратурою АР Крим та міста Севастополя ініційовано 21 кримінальне провадження з приводу щонайменше 42 фактів порушення прав журналістів та інших представників ЗМІ на території тимчасово окупованого півострова Крим.

Встановлено, що безпосередніми виконавцями злочинів проти журналістів, були представники незаконно створеного збройного формування “Самооборона Криму”. Зокрема, йдеться про факти незаконних затримань кореспондента польського видання “Gazeta Wyborcza”, оператора французького телеканалу “Canal+”, журналістів ЗМІ кримськотатарського медіахолдингу  ATR.

Вже повідомлено 13 підозр у вчиненні злочинів щодо працівників медіа. Серед підозрюваних, окрім «самооборонців» і колишні працівники Служби безпеки України, які перейшли на бік країни-агресора, вступили на службу до ФСБ РФ та судді окупаційних судів, які виносили вироки щодо журналістів та громадських блогерів.

Збір доказів, які доводять порушення РФ міжнародного гуманітарного права в окупованих Криму та на Донбасі – надзвичайно важлива і складна робота, яка не припиняється. Ми продовжуємо інформувати Офіс Прокурора МКС після того, як він завершив попереднє вивчення ситуації по Україні і чекаємо на рішення з відкриття повноцінного розслідування. Наразі ми також готуємо звернення до Міжнародного кримінального суду щодо масштабних фактів знищення культурних цінностей в тимчасово окупованому Криму», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що в Україні з’явиться новий вид кримінального покарання.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки