З липня процес переговорів у Мінську заблокований – Резніков

20:35, 25 февраля 2021
У Генеральній Асамблеї ООН відбулися дебати, присвячені ситуації на тимчасово окупованих територіях України.
З липня процес переговорів у Мінську заблокований – Резніков
Джерело фото: Public domain
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

23 лютого в Генеральній Асамблеї ООН відбулися дебати, присвячені ситуації на тимчасово окупованих територіях України. Віцепрем’єр з питань реінтеграції Олексій Резніков під час брифінгу заявив, що мирний переговорний процес на Мінському майданчику практично заблокований. Про це він розповів в інтерв’ю для «Голос Америки».

«З липня практично заблокований мирний переговорний процес на Мінському майданчику. Припинені будь-які дискусії, є просто колотнеча та дивні вимоги. От, наприклад, – «Нехай парламент України прийме постанову, якою визнає Мінські угоди, а президент Зеленський його підпише. Ми вам текст постанови напишемо», - зауважив віцепрем’єр.

Він наголошує: Україна завжди відповідає, що Мінські угоди не є міжнародним договором, вони не мають обов’язкового характеру, але це не означає, що Україна відмовляється від принципів та засад, які закладені в Мінських угодах.

«Мова там іде про виведення військ, техніки, незаконних збройних формувань, бойовиків та найманців із території України, про роззброєння, демілітаризацію та припинення вогню. А далі – про необхідність проведення місцевих виборів, прийняття законопроекту, який забезпечить особливості місцевого самоврядування», - відмічає політик.

На його думку, сьогодні треба «сісти з олівцем за стіл» лідерам Нормандського формату (можливо, із залученням іноземних партнерів, наприклад, Сполучених Штатів та Великої Британії) та пройтися по кожному пункту Мінських домовленостей – реалістичний він чи ні.

«Українська сторона завжди наголошує, що спочатку йде безпекова складова, а потім політична», - додає Резніков.

Також він зазначив, що наразі необхідно переписати 9 пункт у комплексі заходів, оскільки він написаний некоректно і виконати його неможливо саме з безпекових причин. Він пояснив, що якщо є недовіра, то для цього існують такі міжнародні інструменти, як мандат миротворчих сил.  

Резніков додав, що поки що перемовини продовжуються в Нормандському форматі на рівні політичних радників. Зокрема, були зустрічі в Берліні як офлайн, так і онлайн.  

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ЄСПЛ постановив, як діяти з матеріалами проваджень, які залишилися на окупованій території.

Окрім того, ми повідомляли, що більше 14 000 убито і понад 27 000 поранено: глава МЗС розповів про ситуацію на окупованих територіях.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді