Мінкульт звернувся до Фонду держмайна з проханням передати Гостиний двір на баланс міністерства

12:03, 3 марта 2021
Мінкульт просить передати йому Гостиний двір у Києві.
Мінкульт звернувся до Фонду держмайна з проханням передати Гостиний двір на баланс міністерства
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство культури та інформаційної політики звернулося до Фонду державного майна з проханням передати Гостиний двір у Києві до сфери управління міністерства. Про це повідомив голова відомства Олександр Ткаченко в Телеграм.

"Новини щодо Гостиного Двору. Міністерство культури та інформаційної політики звернулось до Фонду держмайна щодо передачі пам’ятки до МКІП.

Задля збереження об'єкту просимо прийняти виважене державницьке рішення міською владою і безпосередньо від очільника столиці Віталія Кличка та погодити таку передачу Гостиного Двору від Фонду Держмайна до сфери управління міністерства. Оскільки пам’ятка наразі має статус місцевої, саме КМДА, як орган охорони спадщини місцевого рівня, має ці повноваження.

 Розставимо крапки над «і»:

⁃ За пам’ятку протягом років боролась не мерія, а Київська міська громада та держава, зокрема, Фонд державного майна.

⁃ ТРЦ і столиця. Проаналізуємо, скільки торгових центрів у місті було відкрито за цей час. Місто забудоване і є побоювання, що новий черговий ТРЦ з’явиться в історичному центрі столиці, саме на місці Гостиного Двору. Подолу вже достатньо забудов-монстрів зовсім поруч, по вулиці Нижній Вал, 27-29, а також на Набережно-Хрещатицькій, 25. Та й не тільки їх. Таких адрес багато. Згадаємо Поштову площу та інвестиційний договір між КМДА й забудовником щодо будівництва ТРЦ.

⁃ Діалог з громадськістю. Безперечно, тут місто мало певні зрушення. Але. То де ж концепція відновлення пам’ятки від КМДА? Міністерство ж за достатньо короткий період встигло розглянути кілька версій для культурного простору у межах відновлення Гостиного Двору: як Музею сучасного мистецтва, так і культурного-креативного хабу.

Інформуємо, що під час перемовин з громадськістю та активістами було прийнято рішення про реалізацію Музею сучасного мистецтва у межах більш мобільного приміщення. Вона продовжує розроблятись і найближчим часом разом з громадськими активістами буде презентована публічно, в тому числі, і з озвученням локації, де буде створено музей.

⁃ Щодо концепції Гостиного Двору – враховуючи будівельно-архітектурні можливості об'єкту в межах майбутнього відновлення пам’ятки буде реалізовано простір для культурно-мистецьких українських проектів, зокрема і для промоції креативних індустрій. І головне тут те, що Гостиний Двір не перетвориться на черговий ТРЦ.

- Як реставруватимуть? Однозначно, міністерство відновить об'єкт в усіх історичних елементах. Без так званих надбудов і пристосувань, коли на місці пам’яток з’являються хмарочоси.

Що далі?

Як тільки КМДА надасть позитивну відповідь на звернення Фонду держмайна – МКІП розпочне дві паралельні процедури:

Перша – матимемо усі правові підстави звертатись до суду щодо незаконного знаходження охорони попередніх власників на території пам’ятки і їх негайного виселення.

Друга – фіналізації концепції Гостиного Двору з громадськістю та її публічну презентацію. Разом з розробкою науково–проектної документації для оперативного початку фінансування протиаварійних робіт.

На завершення:

Позиція МКІП – змінити статус пам’ятки з місцевого значення на національний, але це можливо тільки за співпраці міста та держави. Ми до цього відкриті. Міністерство запропонувало місту реальний шанс врятувати Гостиний Двір. Тож КМДА не треба зволікати і почати діяти на користь містян та гостей столиці", — повідомив Ткаченко.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» повідомляла, що Віталій Кличко звернеться до уряду для передачі Гостиного двору у власність Києва.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки