Аліменти: на кого чекають суспільно корисні роботи і чому

15:02, 4 апреля 2021
Не всіх осіб можна притягнути до суспільно корисних робіт.
Аліменти: на кого чекають суспільно корисні роботи і чому
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Львів нагадало, що для тих, хто не працює і не сплачує аліменти, державні виконавці пропонують суспільно корисні роботи. Про це йдеться у пресслужбі відомства.

Якщо сукупний розмір заборгованості з виплати аліментів перевищує суму відповідних платежів за 6 місяців, боржник підлягає адміністративній відповідальності у вигляді суспільно корисних робіт. Якщо ж аліменти мають сплачуватись на дитину, яка має інвалідність або є важкохворою, то боржник притягується до адміністративної відповідальності за їх несплату  впродовж 3 місяців.

 Однак не всіх осіб можна притягнути до суспільно  корисних робіт. Вони не призначаються  інвалідам I або II групи, жінкам старше 55 років та чоловікам старше 60 років, вагітним жінкам.

 Суспільно корисні роботи – це вид адміністративного стягнення, що полягає у виконанні правопорушником оплачуваних робіт. Вони призначаються районним, районним у місті, міським чи міськрайонним судом (суддею) на строк від 120 до 240 годин. Вид та перелік об’єктів оплачуваних робіт визначає відповідний орган місцевого самоврядування.

 Суспільно корисні роботи виконуються не більше 8 годин, а неповнолітніми - не більше 2 годин на день. За їх виконання порушнику нараховується плата. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці. Всі зароблені кошти спрямовують на погашення заборгованості з аліментів.

 З 1 січня 2021 року мінімальний розмір заробітної плати становить – у погодинному розмірі – 36,11 грн.

 У тому випадку, якщо боржник ухиляється від суспільно корисних робіт, до нього застосовується  адміністративний арешт. Строк арешту визначається з розрахунку, що одна доба арешту дорівнює 15 годинам невиконаних суспільно корисних робіт, але не може перевищувати 15 діб.

 У разі злісного ухилення від виконання суспільно корисних робіт до боржника буде застосована кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі терміном  до 2 років.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС роз’яснив, в яких випадках можуть призначити суспільно корисні роботи.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва