Навідріз відмовлявся надягати маску: до Восьмого ААС не пустили учасника судового процесу

16:13, 20 апреля 2021
Громадянам нагадали про необхідність дотримання карантинних вимог та обмежень.
Навідріз відмовлявся надягати маску: до Восьмого ААС не пустили учасника судового процесу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Восьмий апеляційний адміністративний суд повідомив, що до суду не пустили особу, яка відмовилась надягати захисну маску. Про це йдеться у пресслужбі суду.

«У зв’язку з інцидентом, що трапився сьогодні біля входу до приміщення Восьмого ААС, вкотре нагадуємо усім про необхідність дотримання вимог чинного законодавства щодо дії протиепідемічних заходів під час карантину, встановленого на території України.

Сьогодні близько 09:30 год. учасник процесу з’явився згідно з викликом до суду, однак біля входу до приміщення Восьмого ААС відмовився надягати захисну маску. Таким чином, учасник процесу власними діями порушив норми Конституції України (зокрема, статті 3, 50), постанов Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 року № 211, 20 травня 2020 № 392, 22 липня 2020 року №641, 9 грудня 2020 року № 1236, що передбачають встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів для запобігання поширення COVID-19 на території України. 

Служба судової охорони та працівники апарату суду неодноразово пропонували учаснику процесу пройти до суду та взяти участь у судовому засіданні, однак з дотриманням встановлених карантинних вимог та обмежень (у вдягненій захисній масці).

Також неодноразово особі наголошувалося і роз’яснювалося, що її конституційні права на доступ до правосуддя та судовий захист гарантуються та забезпечуються Восьмим ААС.

При цьому права однієї особи не можуть суперечити чи ставити під загрозу реалізацію права інших осіб на безпечне для життя і здоров’я довкілля, що в актуальних умовах має пріоритет.

Вжиті у суді заходи мають на меті справедливий баланс між правом на доступ до правосуддя та правом на здоров’я і безпеку:

- допуск до приміщення суду дозволяється після проведення співробітниками Служби судової охорони скринінгу температури тіла (не може перевищувати 37,2 градусів Цельсія) та за відсутності очевидних ознак респіраторних захворювань (блідість обличчя, почервоніння очей, лихоманка, кашель, утруднене дихання тощо);

- пропуск дозволяється у правильно вдягнутих засобах індивідуального захисту (респіратор/захисна маска, що закривають ніс та рот, рукавички) та за умови дотримання соціального дистанціювання;

- пропуск до приміщення суду дозволено суддям, працівникам апарату суду та учасникам процесу за умови пред’явлення судового виклику на поточну дату;

- судом забезпечується дотримання принципів гласності та відкритості судового процесу – тобто, журналісти допускаються до участі у судових засіданнях за умови дотримання нормативів соціального дистанціювання у залі судового засідання;

- рішення про допуск до судового засідання осіб, які не є учасниками процесу, приймає головуючий суддя», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що українцям виписали 302 тисячі штрафів за порушення карантину за три місяці.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Кравченко
    Євген Кравченко
    суддя Сумського окружного адміністративного суду
  • Олег Кривенда
    Олег Кривенда
    суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Валентина Падій
    Валентина Падій
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду