Влада візьметься за торговельні мережі: змінять закон про внутрішню торгівлю

15:11, 27 мая 2021
В уряді таким чином планують врегулювати питання інфляції.
Влада візьметься за торговельні мережі: змінять закон про внутрішню торгівлю
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністр аграрної політики Роман Лещенко повідомив, що Україні конче потрібен закон про внутрішню торгівлю, адже нині через його відсутність торговельні мережі можуть робити будь-яку націнку, а це у майбутньому призведе до гіперінфляції і зростання соціального напруження.

Про це міністр розповів в інтерв’ю Lb.ua.

Урядовець розповів, що у Польщі, наприклад, нещодавно ухвалили такий закон, який забороняє мережам нав’язувати кабальні договори постачальникам. Через те, що в нашій країні такий документ досі не ухвалений, мережі можуть розраховуватися з постачальниками не через 120 днів, а 180 днів, повертати продукцію, яка їх не влаштовує. Також через це торговельні мережі часто не ставлять на прилавки проплачені товари або вимагають доплату за полицю й навіть застосовують штрафні санкції до товаровиробника.

«Якщо ми не поставимо торговельні мережі в межі правового регулювання, у нас не тільки олія буде дорожчати на 30-40%, ми дійдемо до абсурду, коли в Європі наша продукція буде дешевшою, аніж тут. Це може призвести до гіперінфляції і зростання соціального напруження», - пояснює важливість такого закону в Україні урядовець.

Він наголосив, що в Україні нині торговельні мережі входять в топ-30 найбільших платників податків.

«Це компанії з десятками мільярдів гривень обороту. І якщо ми ухвалимо закон про внутрішню торгівлю, поставимо їх в рамки, змінимо формати співпраці з постачальниками, то вони перестануть отримувати надприбутки. Тому цього закону упродовж 13 так і не ухвалили», - пояснив міністр.

«Адже держава, якщо не контролює внутрішню торгівлю, з часом буде змушена вдаватися до адміністративного регулювання. Однак це неправильно. Ми потребуємо зрозумілих нормальних торговельних правил торговельних мереж. Плюс треба, щоб Держпродслужба взяла на контроль якість товарів, їхню сертифікацію, маркування тощо. У цьому сенсі у нас є серйозні проблеми», - зауважив він.

Також міністр зауважив, що Мінагрополітики найближчим часом має провести закриту нараду із мережами і дуже серйозно обговорити цю тему.

«Ми готові запропонувати нову редакцію закону про внутрішню торгівлю. В нас уже все для цього готове. Для того, щоб опанувати інфляцію на групу сільськогосподарської продукції, потрібні три компоненти», - каже він.

Для початку, планується навести лад у внутрішній торгівлі, потім – збалансувати ставку податку на додану вартість, а на кінець - вирішити питання контролю за імпортом.

«Виникає дедалі більше питань щодо ввезеної продукції. Я кажу про контрабанду», - підсумовує міністр.

Також «Судово-юридична газета» повідомляла, що українці отримали вільний доступ до кадастрів.

Додамо, що Укравтодор презентував систему E-ROAD: автоматизоване керування дорогами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Вікторія Кицюк
    Вікторія Кицюк
    суддя Солом'янського районного суду міста Києва
  • Олег Дзюба
    Олег Дзюба
    суддя Господарського суду Харківської області