Забороняються погрози і залякування: колектори працюватимуть за новими правилами

08:00, 14 июля 2021
В Україні запрацювали нові правила щодо контролю колекторських фірм.
Забороняються погрози і залякування: колектори працюватимуть за новими правилами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нацбанк ухвалив низку нормативно-правових актів, які регулюватимуть роботу учасників колекторського ринку в Україні. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Постанова набирає чинності з середи, 14 липня 2021 року.

Нове Положення повинне забезпечити відповідальне ставлення кредитодавців, нових кредиторів та колекторських компаній до всіх категорій споживачів.

«… унеможливити випадки використання нецензурної лексики, погроз та морального тиску на споживача та інших осіб при врегулюванні простроченої заборгованості», - сказано у повідомленні.

Зазначається, що моніторинг дотримання вимог щодо етичної поведінки покликаний забезпечити дієвий захист прав споживачів та зростання довіри населення до послуг кредитування і здійснюватиметься у формі безвиїзного нагляду та інспекційних перевірок.

НБУ буде аналізувати звернення споживачів фінансових послуг, інформацію та документи, надані споживачами, інформацію, розміщену на сайтах та в мобільних застосунках, а також у місцях надання послуг, інформацію щодо порядку фіксування безпосередньої взаємодії із споживачами фінансових послуг. Також аналізуватиметься інформація щодо залучення осіб для здійснення колекторської діяльності та укладання договору з колекторською компанією кредитодавцем, новим кредитором. За потреби – Національний банк надсилатиме запити кредитодавцю, новому кредитору чи колекторській компанії.

Регулятор матиме право застосовувати такі заходи впливу за порушення прав споживачів:

  • письмове застереження з вимогою усунути порушення та/або вжити заходів для їх недопущення в майбутньому;
  • штраф для кредитодавця, нового кредитора або колекторської компанії;
  • тимчасову заборону колекторській компанії здійснювати врегулювання простроченої заборгованості;
  • виключення відомостей про колекторську компанію з реєстру колекторських компаній;
  • тимчасову зупинку або відкликання (анулювання) ліцензії кредитодавця ‒небанківської фінустанови, нового кредитора ‒ небанківської фінустанови.

У разі виявлення порушень установлених вимог щодо етичної поведінки, Національним банком застосовуватимуться заходи впливу, зокрема накладатимуться штрафні санкції у випадках, передбачених ст. 41-1 Закону України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринку фінансових послуг».

Зазначений механізм нагляду передбачений постановою Правління Національного банку від 09 липня 2021 року № 76 «Про затвердження Положення про здійснення Національним банком України нагляду за додержанням вимог щодо взаємодії із споживачами при врегулюванні простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки)».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Нацбанк запровадив послугу з реєстрації колекторських компаній: яка вартість.

Додамо, що Зеленський підписав закон щодо врегулювання колекторської діяльності.

Крім того, ми повідомляли, що колекторські компанії не зможуть працювати без попередньої реєстрації.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей