НАБУ завершило розслідування щодо розкрадання газу: справу скерують до Антикорсуду

18:46, 9 сентября 2021
Детективам НАБУ надано доручення про відкриття матеріалів досудового розслідування підозрюваним у справі, а саме 6 особам, причетним до організації злочинної схеми.
НАБУ завершило розслідування щодо розкрадання газу: справу скерують до Антикорсуду
Джерело фото: Laszlo Balogh / Reuters
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

НАБУ повідомляє, що завершено слідство у справі щодо завдання майже 197 млн гривень збитків через незаконний дозвіл на видобуток газу.

У четвер, 9 вересня, прокурорами САП прийнято рішення про завершення досудового розслідування у справі щодо завдання майже 197 млн гривень збитків через незаконний дозвіл на видобуток газу, який було надано товариству «Аркона Газ-Енергія» за користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища, що знаходиться у Полтавській області.

Детективам НАБУ надано доручення про відкриття матеріалів досудового розслідування підозрюваним у справі, а саме 6 особам, причетним до організації злочинної схеми, - колишньому заступнику директора з виробництва, економіки та загальних питань Українського державного геологорозвідувального інституту (УкрДГРІ), колишній завідувачці сектору геолого-економічної оцінки ресурсної бази нафти і газу відділу геолого-економічної оцінки УкрДГРІ, експерту Державної комісії України по запасах корисних копалин (ДКЗ) та директору ТОВ «НВФ «Проект-Нафтогаз», ексдиректору «Аркона Газ-Енергія», а також провідному та головному інженерам ТОВ «НВФ «Проект-Нафтогаз».

Після ознайомлення сторони захисту з матеріалами слідства справу буде скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

Нагадаємо, в рамках досудового розслідування встановлено, що протягом 2016 року товариство «Аркона Газ-Енергія» неодноразово зверталося до Державної служби геології та надр України за отриманням спеціального дозволу на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища без проведення аукціону. Кожного разу товариство отримувало відмову.

У квітні 2017 року, після зміни власників компанії, Полтавська обласна рада погодила Держгеонадра надання товариству «Аркона Газ-Енергія» без проведення аукціону спеціального дозволу на геологічне вивчення родовища.

Після чого учасники злочинної схеми розробили план із заниження суми збору за видачу спеціального дозволу на користування надрами без проведення аукціону. Використовуючи неіснуючі показники проектних видобутків газу і конденсату, капітальних вкладень та експлуатаційних витрат, встановили початкову ціну продажу спеціального дозволу у 3,8 млн гривень. При цьому реальна початкова вартість продажу спецдозволу становила 200,6 млн гривень.

Як наслідок, державному бюджету було завдано 196,8 млн гривень збитків.

Дії вищевказаних осіб кваліфіковані за ознаками злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ч. 1 та 2 ст. 366 КК України.

Також «Судово-юридична газета» писала про несанкціонований відбір газу: держава зазнала збитків на суму понад 650 млн грн.

Додамо: НАБУ повідомляло, що 5 осіб підозрюють у розкраданні газу на суму 729,8 млн грн.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде