Як повернути землю, яку самовільно захопив сусід, та отримати компенсацію

12:41, 21 октября 2021
Позивач розповів, що його земельну ділянку самовільно використовує односелець.
Як повернути землю, яку самовільно захопив сусід, та отримати компенсацію
Джерело фото: ua.news
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Координаційний центр з надання правової допомоги повідомляє, що періодично між землевласниками виникають суперечки через випадки самовільного зайняття земельних ділянок.

Земельний Кодекс України захищає власників землі, оскільки самовільно зайняті земельні ділянки підлягають поверненню власникам або землекористувачам без відшкодування затрат, понесених за час незаконного користування ними. Проте, такий факт у суді має ґрунтуватись на беззаперечних доказах того, що земельна ділянка використовується самовільно іншою особою.

Так, пан Степан розповів, що його земельну ділянку самовільно використовує односелець. Але ця земля належить йому, що підтверджує Державний акт на право власності на земельну ділянку, а історія із захопленням ділянки тягнеться вже довго.

За фактом самовільного зайняття земельної ділянки спеціалісти Управління з контролю за використанням та охороною земель Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області провели перевірку дотримання вимог земельного законодавства і виявили, що односелець самовільно зайняв частину земельної ділянки площею 0,40 га.

Порушника було притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 53-1 КУпАП – накладено штраф у розмірі 170 грн та розраховано розмір шкоди, заподіяної пану Степану внаслідок самовільного зайняття земельної ділянки – 560,70 грн. Також односельцю було видано припис на усунення виявленого порушення.

Втім цей припис не було виконано. На неодноразові звернення пана Степана «загарбник» не реагував і продовжував обробляти земельну ділянку для власних потреб.

Тоді було підготовлено позовну заяву про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки. У заяві він просили зобов’язати порушника звільнити та привести до стану, придатного для використання за цільовим призначенням, земельну ділянку площею 0,40 га, яка належить пану Степану.

Рокитнівський районний суд Рівненської області позовну заяву задовольнив повністю, чим захистив право на безперешкодне користування власною земельною ділянкою.

Також «Судово-юридична газета» писала, що КЦС ВС висловився щодо поновлення договору оренди іпотечного майна.

Крім того, ми повідомляли, що суд повернув орендодавцю гроші, які фермер не сплатив вчасно за оренду.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду