В Україні запустили реєстр педофілів: до нього уже внесли 171 особу

14:44, 26 октября 2021
У реєстрі вже містяться дані про 171 особу, яка була притягнута до відповідальності та відбуває покарання за сексуальні злочини проти неповнолітніх.
В Україні запустили реєстр педофілів: до нього уже внесли 171 особу
Джерело фото: golosgromadu.info
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В Україні запустили й почали наповнювати реєстр педофілів. Поки що реєстр працює у тестовому режимі. Станом на сьогодні у цьому реєстрі вже містяться дані про 171 особу, яка була притягнута до відповідальності та відбуває покарання за сексуальні злочини проти неповнолітніх. Про це повідомляє сайт Міністерства юстиції, в якому цитують коментарі заступниці міністра Олени Висоцької.

Так, Мін'юст разом з органами прокуратури і суду наповнює реєстр, вивчаючи особові справи засуджених за аналогічні злочини, аби навіть після відбуття покарання інформація про них зберігалася у цій базі даних. Наразі реєстр працює у тестовому режимі. Користуватися повноцінно таким реєстром можна буде з часом.

«Природою цього реєстру є те, щоб убезпечити, наприклад, навчальні заклади, або лікувальні заклади, або інших людей, які працюють з групами дитячих колективів від того, щоб взяти таку людину на роботу», – наголосила заступниця.

Вона додала, що у реєстру є також інші призначення: «Вони стосуються всієї правоохоронної системи. Доступ до таких реєстрів матимуть всі наші правоохоронці. Тому реєстр важливий, хоч і складний в наповненні».

Водночас зараз існує багато нормативних перепон по наповненню реєстру. Як повідомила Висоцька, йдеться, наприклад, про те, що не можна засуджену за певною статтею особу внести у такий реєстр, доки не буде ухвали суду відносно цієї людини, в якій прямо буде передбачено внесення даних про таку особу в реєстр.

«Це – певний захист прав людини. Абсолютно цивілізований крок. Але він дещо ускладнює реалізацію цього проекту», – додала заступниця.

Вона зазначила, що в цілому у суду зазвичай немає підстав не ухвалити відповідне рішення, якщо в людини була судимість за статтями, які пов’язані зі статевою свободою малолітніх.

У створенні реєстру, за словами заступниці міністра, українські держслужбовці орієнтувалися на досвід Норвегії, США та Канади, де також діють подібні архіви даних.

Також «Судово-юридична газета» писала, що в Києві 74-річного діда підозрюють у розпусних діях щодо 8-річної дівчинки.

Крім того, у Києві футбольного тренера-педофіла відправили за ґрати на 7 років.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Youtube Право ТВ, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України