Земля під придбаною нерухомістю: коли виникає обов’язок зі сплати земельного податку

17:05, 12 ноября 2021
Українцям пояснили питання сплати земельного податку.
Земля під придбаною нерухомістю: коли виникає обов’язок зі сплати земельного податку
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Заступник начальника Головного управління ДПС у Харківській області Лілія Катеринська роз’яснила, чи є платниками земельного податку суб’єкти господарювання – юридичні особи, які не оформили відповідно до законодавства право власності або користування землею, при цьому є власниками будівель або їх частин, що розташовані на таких земельних ділянках. Про це йдеться на офіційному сайті відомства.

Так, за словами Лілії Катеринської, при переході права власності на будівлю, споруду (їх частин) податок за земельні ділянки, на яких розташовані такі будівлі, споруди (їх частини), з урахуванням прибудинкової території, сплачується на загальних підставах з дати державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку (п. 287.6  ст. 287 Податкового кодексу України).

Отже, обов’язок зі сплати податку за земельні ділянки під таким нерухомим майном виникає з моменту державної реєстрації права на таку земельну ділянку.

При цьому використання земельної ділянки без оформлення відповідного права є порушенням земельного законодавства.

Разом з тим, орган місцевого самоврядування, керуючись нормами ст. 377 Цивільного кодексу України, ст.ст. 120, 125, 126 та 206 Земельного кодексу України, може порушити питання про компенсацію завданої шкоди землекористувачами (юридичними та фізичними особами), які використовують земельні ділянки без належним чином оформлених документів на право користування земельними ділянками, у формі неотриманої орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності.

Зважаючи на викладене, суб’єктам господарювання, які не оформили відповідно до законодавства право власності або користування землею, в тому числі якщо вони є власниками будівель (споруд) або їх частин, необхідно звернутися до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування для оформлення та реєстрації права власності на такі земельні ділянки.

Раніше ми повідомляли, як в нульовій декларації зазначати вартість землі за відсутності експертної грошової оцінки.

Також ми розповідали, чи підлягають відображенню в податковій декларації з ПДВ отримані платником податку роялті.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України