Як українцям з ТОТ отримати безоплатну вторинну правову допомогу

16:48, 22 ноября 2021
З 21 листопада 2021 року громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу.
Як українцям з ТОТ отримати безоплатну вторинну правову допомогу
Фото із відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Координаційний центр з надання безоплатної правової допомоги у Facebook повідомляє, що з 21 листопада 2021 року громадяни України, які проживають на тимчасово окупованій території, отримали право на безоплатну вторинну правову допомогу. Звертатися за представленням своїх інтересів у суді та складенням процесуальних документів вони можуть з питань, пов’язаних із захистом порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів у зв’язку зі збройною агресією Російської Федерації та тимчасовою окупацією території України.

Таке розширення суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу внесене Законом України «Про визнання таким, що втратив чинність Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України» від 1 липня 2021 року  № 1618-ІХ.

«Система безоплатної правової допомоги готова зробити усе необхідне, аби забезпечити доступ до права та правосуддя для кожного українця. Особливо актуальним є відновлення справедливості для тих громадян, які на сьогодні опинилися по той бік від звичного життя і постійно стикаються із масовим порушенням своїх прав», — переконаний в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

При зверненні за безоплатною вторинною правовою допомогою такі громадяни повинні документально підтвердити їх належність до суб’єктів такого права. Крім паспорта громадянина України та реєстраційного номера облікової картки платника податків, мешканці тимчасово окупованих територій можуть пред’явити:

  • довідку, що підтверджує місце перебування громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, видану територіальним підрозділом Державної міграційної служби України;
  • відомості про зареєстроване місце проживання на тимчасово окупованій території, які внесені до паспорта або документа, який посвідчує особу;
  • довідку про внесення відомостей до Єдиного державного демографічного реєстру;
  • будь-який інший документ, виданий органом реєстрації особі за її вимогою та підтверджує реєстрацію місця проживання особи на тимчасово окупованій території.

У разі відсутності у паспорті відмітки про реєстрацію місця проживання на тимчасово окупованій території, для підтвердження факту проживання можуть надаватися інші документи. Зокрема, ними можуть бути свідоцтво про право власності на майно, атестат чи диплом про здобуту освіту, трудова книжка чи військовий квиток тощо, в яких наявні відомості, що можуть підтвердити факт проживання на тимчасово окупованій території.

Також «Судово-юридична газета» писала, чи має право особа одночасно користуватися послугами захисника за призначенням та захисника за договором.

Крім того, ми повідомляли, як зареєструватися в Кабінеті клієнта системи безоплатної правової допомоги.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва