«Всі докази вказують на те, що за кібератакою стоїть Росія», – Мінцифра

16:33, 16 января 2022
Держспецзв'язку разом із СБУ та Кіберполіцією продовжує розслідувати кібератаку на сайти органів державної влади.
«Всі докази вказують на те, що за кібератакою стоїть Росія», – Мінцифра
Джерело фото: pixabay.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Мінцифрі кажуть, що станом на зараз можна сказати, що «всі докази вказують на те, що за кібератакою стоїть Росія. Москва продовжує вести гібридну війну та активно нарощує сили в інформаційному та кіберпросторах».

Спеціалісти зазначають, що найчастіше кібервійська Росії працюють проти США та України, намагаючись за допомогою технологій похитнути політичну ситуацію. Остання кібератака — один із проявів гібридної війни Росії проти України, яка триває з 2014 року.

«Її ціль — не тільки залякати суспільство. А дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектору та підірвавши довіру до влади з боку українців. Цього вони можуть досягти, вкинувши в інфопростір фейки про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та про «злив» персональних даних українців», - кажуть у Міністерстві.

Крім того, зазначається, що Дія не зберігає персональні дані українців. Усі вони розміщені у відповідних реєстрах, які надійно захищені. Застосунок є тільки «мостом» між інформацією з держреєстрів та користувачем.

Наприклад, уся медична інформація, зокрема дані для генерування СOVID-сертифікатів, розміщена в Електронній системі охорони здоров'я. Дані про РНОКПП зберігаються в реєстрі Державної податкової служби. А демографічні дані — у Єдиному державному демографічному реєстрі. І так далі.

«Тому закликаємо українців не піддаватися паніці. Усі персональні дані перебувають під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити нібито персональні дані є аферою: шахраї продають старі дані, що скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року», - зауважують експерти.

Також «Судово-юридична газета» писала, що СБУ розслідує причетність спецслужб Росії до кібератаки на сайти органів держвлади України.

До того ж, ми розповідали, що атаку на офіційні сайти України здійснили, ймовірно, з Росії, – урядові експерти.

Крім того, «польські» хакери, які зламали сайт МЗС, залишили «послання» українцям ламаною польською мовою.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва