Нюанси подання декларації з плати за землю на 2022 рік: що слід знати

18:59, 19 января 2022
Податківці звернули увагу на значну кількість помилок при визначенні коду та грубі порушення під час розрахунку суми податкової пільги.
Нюанси подання декларації з плати за землю на 2022 рік: що слід знати
Джерело фото: agronews.ua
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Податківці роз’яснили нюанси подання декларації з плати за землю на 2022 рік. Про це повідомляє пресслужба ДПС у Донецькій області.

Так,  до 20 лютого поточного року триватиме кампанія декларування земельного податку та орендної плати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності на 2022 рік.

З урахуванням досвіду декларування плати за землю за попередні роки, податківці звернули увагу на найбільш поширені помилки, які допускаються юридичними особами при заповненні податкової декларації:

  • невідповідність КОАТУУ та коду ДПІ, що призводить до виникнення податкового боргу, неприйняття декларацій, подвоєння декларацій при виправленні кодів КОАТУУ та коду ДПІ;
  • незаповнення документів, які підтверджують право власності/користування; державної реєстрації прав власності; кадастрового номеру, що може свідчити про порушення платником земельного законодавства;
  • неактуальна нормативна грошова оцінка, що призводить до заниження податкових зобов’язань, що є підставою для проведення документальної позапланової перевірки;
  • арифметичні помилки при розрахунку річної суми податку та щомісячного податкового зобов’язання.

«Окремо звертаємо увагу на значну кількість помилок при визначенні коду та грубі порушення при розрахунку суми податкової пільги.

Код податкової пільги має чітко відповідати Довіднику податкових пільг станом на 01.01.2022 р., затвердженому ДПС України 24.12.2021 за № 106/1 та № 106/2.

Зауважуємо, що з 01.01.2022 пільга, яка застосовується згідно з п.п. 282.1.4 п. 282.1 ст. 282 Податкового кодексу України, має умову щодо цільового використання земельних ділянок, які звільняються від оподаткування.

Також право на пільги, які застосовуються згідно з п.п. 282.1.5 та п.п. 282.1.6 п. 282.1 ст. 282 Податкового кодексу України, мають виключно юридичні особи, які внесені до Реєстру неприбуткових установ і організацій.

Закликаємо юридичних осіб – платників земельного податку та орендної плати за користування земельними ділянками державної та комунальної власності  поставитися до заповнення податкової декларації відповідально та уникнути негативних наслідків», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про сплату податку на нерухоме майно: що зміниться у 2022 році.

Додамо, як власнику продати землю, якщо вона перебуває в оренді.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України