Порядок нарахування ЄСВ планують змінити: подробиці законопроекту

11:14, 18 февраля 2022
Закон «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» планують змінити.
Порядок нарахування ЄСВ планують змінити: подробиці законопроекту
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Оприлюднено проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Так, законопроектом передбачено:

  • встановлення для керівників підприємств, установ, організацій мінімального розміру єдиного внеску з розрахунку трьох розмірів мінімальної заробітної плати;
  • встановлення зобов’язання щодо сплати єдиного внеску на загальних підставах за осіб з інвалідністю, в яких заробітна плата (дохід) перевищує три розміри мінімальної заробітної плати, із збереженням застосування пільгового розміру єдиного внеску за осіб з інвалідністю (8,41 %, 5,5 %, 5,3 %) до трьох розмірів мінімальної заробітної плати.

Тобто, до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» пропонується внести наступні зміни:

«Єдиний внесок для підприємств, установ та організацій, у яких працюють особи з інвалідністю, встановлюється у розмірі 8,41 відсотка визначеної пунктом 1 частини першої статті 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю, яка не перевищує трьох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом. До бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю, яка перевищує три розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом, застосовується розмір єдиного внеску, визначений частиною п’ятою цієї статті.

Єдиний внесок для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, встановлюється у розмірі 5,3 відсотка визначеної пунктом 1 частини першої статті 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску, що не перевищує трьох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом. До бази нарахування єдиного внеску, яка перевищує три розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом, застосовується розмір єдиного внеску, визначений частиною п’ятою цієї статті.

Єдиний внесок для підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці, встановлюється у розмірі 5,5 відсотка визначеної пунктом 1 частини першої статті 7 цього Закону бази нарахування єдиного внеску для працюючих осіб з інвалідністю, що не перевищує трьох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом. До бази нарахування єдиного внеску, що перевищує три розміри мінімальної заробітної плати, встановленої законом, застосовується розмір єдиного внеску, визначений частиною п’ятою цієї статті».

Проект акта потребує громадського обговорення відповідно до вимог Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України «Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики».

З метою проведення консультацій з громадськістю з питань реформування та реалізації державної політики проєкт акта буде оприлюднено на інформаційній сторінці вебпорталу Пенсійного фонду.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, чи потрібно подавати додаток з ЄСВ ФОПу, який є пенсіонером чи особою з інвалідністю.

А ще ми писали, чи повинен платити ЄСВ адвокат, якщо його адвокатська діяльність зупинена.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у FacebookViber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси