Травма через ожеледицю: суд стягнув з управління ЖКГ на користь жінки матеріальну та моральну шкоди

13:43, 18 февраля 2022
Структурний підрозділ Роменської міської ради компенсує жінці близько 11 000 грн матеріальної та 25000 грн моральної шкоди.
Травма через ожеледицю: суд стягнув з управління ЖКГ на користь жінки матеріальну та моральну шкоди
Джерело фото: suspilne.media
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У січні 2019 року позивачка, перебуваючи на одній із автобусних зупинок у місті Ромни (Сумської області), через ожеледицю та не посипані тротуари підсковзнулася та упала. Жінка втратила свідомість та прийшла в себе лише в травматологічному відділенні КНП «Роменська ЦРЛ». У результаті падіння вона отримала закритий перелом правової ноги та розрив зв'язок з вивихом стопи. На лікування роменчанка витратила майже 13 000 гривень. Значну частину коштів їй довелося позичати у рідних та знайомих, оскільки таких заощаджень у неї було. Про це повідомляє пресслужба Сумського апеляційного суду.

Щоб компенсувати витрачені кошти, жінка спершу звернулася до Роменської міської ради за матеріальною допомогою, адже саме її структурний підрозділ відповідальний за благоустрій міста і саме його бездіяльність в напрямку усунення ожеледиці вартували їй здоров’я та грошових коштів. Проте, міська рада за рішенням комісії компенсувала жінці 2000 гривень.

За захистом своїх прав роменчанка звернулася до Роменського міськрайонного суду з позовом, в якому, посилаючись на недотриманням управлінням житлово-комунального господарства та Комунальним підприємством «Комбінат комунальних підприємств» Роменської міської ради правил благоустрою та своєчасного усунення ожеледиці, просила стягнути з відповідачів матеріальну шкоду в розмірі 12 747 грн 69 коп. та моральну шкоду – 53 000 грн.

Суд першої інстанції частково задовольнив позов жінки та стягнув з управління ЖКГ на її користь  10747,69 грн матеріальної шкоди та 25 000 грн моральної.

Проте, судове рішення ні позивачку, ні відповідача не влаштувало і обидві сторони звернулися з апеляційними скаргами до Сумського апеляційного суду. Позивачка просила стягнути з відповідача повну суму заявленої нею моральної шкоди, оскільки в результаті падіння вона залишилася інвалідом і не зможе вести попередній спосіб життя.

Натомість управління ЖКГ просило скасувати рішення суду першої інстанції та ухвалити нове, яким у задоволені позову відмовити. Зокрема, зазначаючи, що утримання зупинок міського транспорту та маршрутних таксі повинно здійснювати   Комунальне підприємство «Комбінат комунальних підприємств» Роменської міської ради, з яким управління уклало відповідний договір.

Розглянувши матеріали справи, колегія суддів апеляційного суду відмовила у задоволені апеляційних скарг, а рішення Роменського міськрайонного суду без змін. Суд правильно дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення позову, а також відповідача, з якого необхідно стягнути грошові кошти. Так як саме управління ЖКГ Роменської міської ради не розробило комплексі заходи із підготовки житлово-комунального господарства до осінньо-зимового періоду.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, як отримати компенсацію, якщо травмувалися на вулиці під час ожеледиці.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВа також на нашу сторінку у Facebook, Viber та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді