Відмова від вступу до НАТО при гарантіях безпеки від окремих країн: що думають українці

13:58, 24 мая 2022
42% вважають, що в нинішніх умовах може бути прийнятно замість НАТО отримати гарантії безпеки від таких держав, як США, Велика Британія, Німеччина, Франція тощо.
Відмова від вступу до НАТО при гарантіях безпеки від окремих країн: що думають українці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Упродовж 13-18 травня 2022 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів всеукраїнське опитування громадської думки «Омнібус» щодо того, чи потрібно Україні відмовлятися чи відтерміновувати вступ до НАТО, але при цьому отримати гарантії безпеки від провідних держав світу. Результати опитування оприлюднили на офіційному сайті КМІС.

Опитування проводилося з дорослими (у віці 18 років і старше) громадянами України, які на момент опитування проживали на території України (у межах, які контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року). До вибірки не включалися жителі територій, які тимчасово не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року (АР Крим, м. Севастополь, окремі райони Донецької та Луганської областей), а також опитування не проводилося з громадянами, які виїхали закордон після 24 лютого 2022 року.

Прийнятність відмови від вступу до НАТО при отриманні гарантій безпеки від окремих країн

За останні декілька місяців у рамках перемовин з Росією широко обговорюється питання, що, можливо, Україна відмовиться чи відкладе вступ до НАТО, але при цьому отримає гарантії безпеки від провідних держав світу. Респондентам ставилося запитання, наскільки в таких умовах буде прийнятною відмова України від вступу до НАТО.

Як можна бачити, думки українців розділилися практично порівну. Так, 42% вважають, що в нинішніх умовах може бути прийнятно замість НАТО отримати гарантії безпеки від таких держав, як США, Велика Британія, Німеччина, Франція тощо. Але водночас 39% продовжують наполягати, що лише вступ до НАТО зможе забезпечити безпеку Україні і тому відмовлятися від цього не можна.

При цьому, 19% респондентів або не визначилися зі своєю думкою, або взагалі не погодилися з жодним із цих тверджень.

Готовність до відмови від НАТО і отримання гарантій безпеки зростає із Заходу на Схід – з 35% до 50%. Разом з цим з 46% до 25% стає менше тих, хто наполягає на саме курсі на вступ до НАТО.

На графіку 3 дані наведені залежно від того, де зараз проживає респондент. Навіть серед респондентів, що прямо зараз проживають на окупованій території, думки розділилися і значна частина як готова прийняти формулу відмови від НАТО в обмін на гарантії, так і значна частина наполягають на саме вступі до НАТО.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Гончар
    Надія Гончар
    суддя Черкаського апеляційного суду
  • Олександр Ковальчук
    Олександр Ковальчук
    суддя Вінницького апеляційного суду