У МОЗ відповіли, чи потрібно проходити повторний огляд особам з інвалідністю

12:28, 21 июня 2022
При неможливості обстеження і оформлення направлення на МСЕК строк проходження повторного огляду для осіб з інвалідністю у т.ч. й дітям переноситься на строк не пізніше шести місяців після його припинення/скасування.
У МОЗ відповіли, чи потрібно проходити повторний огляд особам з інвалідністю
Фото із відкритих джерел
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що при неможливості обстеження і оформлення направлення на МСЕК строк проходження повторного огляду для осіб з інвалідністю, у т.ч. й дітям, який припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк не пізніше шести місяців після його припинення/скасування.

Всі виплати та відповідні пільги зберігаються за особою до закінчення строку проходження повторного огляду.

«Важливо, що протягом дії воєнного стану та шести місяців після його припинення/скасування — відповідно до постанови уряду № 225 — українці мають право звертатися до медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) для встановлення інвалідності заочно та незалежно від місця проживання чи перебування», - кажуть у Міністерстві.

Тобто, якщо людина не має можливості прибути до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення закладу охорони здоров’я.

«Згідно з чинним законодавством медико-соціальна експертиза для встановлення групи інвалідності проводиться за направленням закладу охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів, за наявності відомостей, які підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлених захворюваннями, наслідками травм чи вродженими вадами, які спричиняють обмеження життєдіяльності.

Лікуючий лікар, у тому числі сімейний лікар, до якого звернувся за медичною допомогою пацієнт, в разі потреби оформляє направлення на МСЕК (форма 088/о). При цьому укладати декларацію між пацієнтом-внутрішньо переміщеною особою та лікарем, який оформляє направлення на МСЕК, не потрібно, а законодавчі підстави вимагати її відсутні», - зауважують у МОЗ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва