СБУ затримала помічника-консультанта народного депутата України: нардеп дав коментар

14:28, 5 июля 2022
Народний депутат розповів ЗМІ, як затриманий потрапив на службу та чим займався.
СБУ затримала помічника-консультанта народного депутата України: нардеп дав коментар
Джерело фото: ілюстративне фото СБУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У ході спецоперації у Києві контррозвідка Служби безпеки затримала помічника-консультанта народного депутата України. Про це повідомляє пресслужба СБУ.  

У Службі безпеки повідомляють наступне дослівно:

«Будучи російським агентом, він здійснював розвідувально-підривну діяльність в органах влади. Посадовець перебував на агентурному зв’язку у заступника начальника 9 управління Департаменту оперативної інформації 5 служби фсб Дмітрія Зубарєва. Своєму російському куратору зрадник передавав розвіддані з різних напрямів. Зокрема, про міжнародну співпрацю, внутрішньополітичний курс, зміцнення кордону з рф і проведення АТО/ООС на сході України. За співпрацю з ворогом він щомісячно одержував від російських спецслужб гроші у розмірі від 1,5 до 4 тис. дол. "Винагорода" зростала залежно від рівня складності завдань і термінів їх виконання.

Встановлено, що посадовець був завербований кадровим співробітником 9 управління 5 служби фсб Юрієм Водолазкім під час поїздки до москви. Згодом той передав агента на «зв’язок» своєму керівнику. Для збору розвідданих посадовець використовував широке коло особистих знайомств і статус помічника чинного нардепа. А передавав інформацію через зашифрований канал електронного зв’язку. Не раз зрадник зустрічався зі своїми "кураторами" на території третіх країн, де отримував завдання та гроші.

Слідчі СБУ повідомили йому про підозру у вчиненні злочину за ст. 111 (державна зрада) Кримінального кодексу України. Йому обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою».

Зазначається, що наразі досудове розслідування закінчено, матеріали передано в суд. Заходи з викриття зрадника проводили співробітники Департаменту контррозвідки спільно з Головним слідчим управлінням СБУ.

Як пише «Суспільне», «правоохоронці затримали помічника народного депутата від партії "Слуга народу" Юрія Здебського». Народний депутат розповів ЗМІ, як він потрапив на службу та чим займався.

У коментарі «Суспільному» Здебський розповів, що його помічник працював у нього на громадських засадах.

«Чому я його взяв? Тому, що він був моїм керівником, служив в адміністрації ДПСУ на високій посаді. Він розуміється у питаннях кордону, демаркації, розбудови, він є фахівцем у цьому» — цитують на порталі нардепа.

За словами Здебського «Суспільному», «помічник працював на громадських засадах, робочого місця в комітеті не мав, як і допуску до державної таємниці. Підозрюваний у держзраді був секретарем робочої групи по прикордонній діяльності й працював з відкритими даними, які пов’язані з кордоном».

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Гречківський
    Павло Гречківський
    колишній член Вищої ради правосуддя
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду